01/13/16 17:50
(http://pik.bg)

Синдикатите пропищяха! Бъчварова пак се готви да пореже полицаите!

Синдикатите пропищяха! Бъчварова пак се готви да пореже полицаите!

Полицейските синдикати отново алармират, че с промените в Закона за МВР, които подготвя вътрешното министерство, ще бъдат орязани социални привилегии на служителите. Защитниците на правата пуснаха офизиално съобщение в медиите, като уточняват, че и този път може да има протести. 

„Отново се предлага драстично орязване на социалния пакет на служителите в МВР без аргументи или перспективи за положителна промяна в статуса им в замяна на налаганите рестрикции”, се казва в писмо на шест синдикални организации, адресирано до заместник-министър Цвятко Георгиев, който е и председател на съвета за социално партньорство.
От писмото не се разбира какви конкретни параметри ще бъдат променени, но синдикатите посочват, че „категорично не приемаме и няма да обсъждаме промени в социалния пакет на служителите в МВР”.

Законът за МВР бе внесен в Народното събрание в края на миналата година. Впоследствие обаче самото ведомство го оттегли, а вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че причината е желанието той да бъде внесен наново с допълнителни реформи, чието изготвяне е на финал. Самите синдикати сега посочват, че не са сигурни дали вариантът, за който дават становище, е последен.

От там призовават „ръководство на МВР да пристъпи към разработване на цялостна дългосрочна стратегия, гарантираща прозрачност, обезпеченост, подкрепа и устойчивост на реформите в МВР”.

Приемането на промени в закона, касаещи заплащането и пенсионирането на служителите във ведомството, без консултации и в последния момент доведоха до масови протести, придружени с блокиране на пътища през есента. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване