01/13/16 13:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Турция арестува един заподозрян за атентата в Истанбул


Има един задържан за вчерашната терористична атака на площад "Султанахмет", съобщи вътрешният министър на Турция Ефкан Ала, цитиран от в. "Хюриет".

Нападателят – самоубиец не е бил част в нито един от списъците със заподозрени на Турция или друг държави, уточни министърът.

28-годишният Набил Фадли е саудитец по произход и е потърсил убежище в Турция на 5 януари, твърдят източници от силите за сигурност. Според тях той е пристигнал в бежански център в истанбулския квартал "Зейтинбурну" заедно с други четирима мъже и е останал там няколко дни.

Полицията още издирва останалите му съучастници, както и мъжете, с които е отишъл в мигрантския център.

10 души загинаха в експлозията, избухнала в едно от най-оживените туристически места в града. 15 души бяха ранени, като 11 още са в болница – деветима германци, норвежец и перуанец. Двама от германците са в критично състояние.

Фадли се е присъединил към туристическа група от 33 германци, която по това време се е разхождала по площада. Туристическият гид Сибел Сатъроглу е изкрещяла на германски "Бягайте!" секунди преди атаката и с действията си е предотвратила повече жертви от групата, отбелязва в. "Хюриет".

"Международният тероризъм още веднъж показа грозното си, нечовешко лице", заяви канцлерът Ангела Меркел на пресконференция в Берлин снощи, след като медиите съобщиха, че голяма част от загиналите са германци.

Турция забрани на повече от 35 000 души от повече от 120 страни да влизат на територията на страната заради подозрения, че

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване