01/13/16 07:01
(http://www.klassa.bg/)

Феноменът на ходещите дървета в Еквадор

На територията на резервата Сумако съществува уникална форма на живот, позната като еквадорско ходещо палмово дърво. Според някои изследвания тези дървета са способни да се придвижват с по 2-3 сантиметра на ден, за да получават повече слънчева светлина и вода, пише "Мегавселена".Петър Врсански, който е палеобиолог от института по естествени науки към Словашката академия на науките, обяснява за BBC:

„Докато почвата ерозира, дървото развива нови, по-дълги корени, които търсят по-твърда земя. Понякога се преместват с цели 20 метра.“ 

„Тогава, малко по малко новите корени се наместват в почвата, а старите започват да се издигат във въздуха. Целият процес се случва, защото дърветата трябва да се местят, за да получават повече слънчева светлина. Намирането на по-солидна почва може да отнеме до две години.“



Проблемът е, че скоро тези гори може да не съществуват. На местните им е позволено, да отсичат дърветата, за да получат права върху земята.

„Случва се следното нещо. Хората идват и отсичат няколко дървета , за да получат правомощия върху земята. След пет години, по закон, имат право да продадат тази земя. И го правят“, обяснява Врсански.

Има и добра новина. Всъщност земята е доста евтина и това позволява на природозащитниците да я закупуват и запазват уникалният природен феномен.



„Отсичането на дървета е срамота, тъй като Еквадор е една от страните с най-много защитени зони в света“, добавя Петър Врсански. „Но дърветата не могат да ходят достатъчно бързо, че да избягат от моторните резачки, подсилени със сегашните закони.“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване