01/13/16 09:53
(http://www.dnevnik.bg/)

Цветанов: Управлението ни нито подменя, нито оставя на заден план реформаторския си елемент


Управлението ни нито подменя, нито оставя на заден план реформаторския си елемент, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Групата продължава да подкрепя правителството в правенето на реформи, каза още той в декларация за приоритетите на ГЕРБ през новия политически сезон.

Цветанов посочи още, че ще бъде търсена подкрепа не само в кръга на коалиционните партньори, а и в лицето на опозицията в предстоящия политически сезон. Некоректно е да се внушава за предсрочни избори заради роенето на парламентарни групи, добави той.
Чрез конструктивен диалог успяхме да променим конституцията, отчете Цветанов и благодари на всички, че заедно надмогнали егото си. Ние гледаме на държавата като гарант на сигурността. Тя е важна и за хората, и за бизнеса. Правителството на Бойко Борисов успя да постигне финансова стабилност. Кабинетът на Бойко Борисов върна финансовата стабилност, каза още Цветанов. 

Той очерта приотитетите за 2016 г. - либерализация на енергийния пазар чрез Енергийната борса, проучване за добив на газ и нефт в Черно море, да продължи националната програма за енергийна ефективност. В сферата на финансите ще се харчи по-ефективно, каза той и посочи, че средносрочната прогноза на Министерството на финансите до 2017 г. е продпаставка за дългосрочен икономически растеж. От съществено значение остава оптималното усвояване на средства от ЕС, с които се финансират важни сектори, посочи още Цветанов.

Съдебната реформа е основен приоритет, каза той. В сферата на образованието управляващите ще работят за повишаване на грамотността и за подобряване на връзките между университетите и бизнеса. Поне половината то субсидията на университетите да се обвърже с качеството на образованието, обмисля ГЕРБ с промени в закона за висшето образование.

Има добра основа за надграждане на постигнатото през 2015 г., каза още Цветанов. Той посочи, че управляващите трябва да трансформират стабилността в траен икономически растеж. Ако не се случи, ще се върнем в кризисните 2013-2014 г. С наближаването на президентските избори превес може да вземе политическият егоизъм, а общественият интерес да мине назад, предупреди той.

Цветанов призова колегите си към далновидност и отговорност през новата парламентарна сесия.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване