01/13/16 22:55
(http://www.dnevnik.bg/)

Цената на петрол брент и Urals слезе под $30 за барел


Цената на февруарските фючърси на петрола от сорт брент (Brent) слезе в сряда за кратко под прага от 30 долара за барел при продължаващо заливане на пазара със суровина и трупането ѝ в резерва на САЩ - най-големият потребител в света, поради това, че търсенето е по-слабо от предлагането.
  Около 21:20 българско време брент бе изгубил в рамките на деня 2.63% спрямо предходната сесия и слезе до 29.99  долара за барел. След това се върна с 13 цента над 30 долара.
Американският лек петрол WTI е малко по-скъп в Ню Йорк - 30.36 долара за барел, но на 12 януари тази година той вече бе в зоната под 30 долара. Това е цена, която светът не е виждал от декември 2003г. насам. Някои по-малко търгувани сортове, като канадският петрол, например, са слизали и под 20 долара, но никой не спира добива.
След непрекъснато поевтиняване по света от вече година и седем месеца във вторник руският сорт Urals също слезе до 29.2 долара за барел - най-ниското ниво от юни 2004г. насам.
Успоредно с това анализатори непрекъснато понижават и прогнозите си цените в следващите месеци. Според песимистичната прогноза на голямата руска банка Сбербанк цената може да слезе до 25 долара за барел. За 20-25 долара за барел брент говорят в "Морган Стенли", а в Standard Chartered допускат и 10 долара за барел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване