01/13/16 10:07
(http://www.dnevnik.bg/)

Цените на горивата няма да скачат, ако петролът се задържи на сегашните нива


Ако петролът на световните пазари задържи цената си или падне на по-ниска, не виждам причина за повишаване цената на горивата до края на годината. заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред БНТ.

Запитан за намалените цени на дизела във Варна - 1.60 лв за литър, Лукарски заяви: "Това, което се случва във Варна, се случва засега само във Варна. Но при всички положения оказва плодотворно влияние върху цената на крайния потребител. Ако се случи в други части на България, тогава вече можем да говорим за закономерен пазарен механизъм. Засега може би е някаква борба за дъмпинг, но това разбира се трябва да каже и Комисията за конкуренцията."

По думите му министерството на икономиката не е регулаторен орган и цената е пазарен механизъм.

Според него проверките по бензиностанциите ще окажат влияние върху цените на горивата, но това най-много зависи от цените на суровините. "Има пряка релация с цените на петрола на световните пазари. Ако петролът продължава да пада по начина, по който пада в момента или дори да задържи тези си нива, аз не виждам причини за нови скокове на цените."

Запитан за очакванията на премиера Бойко Борисов за икономически ръст на България с 4.5%, Лукарски каза, че е по-песимистично настроен, защото икономическият ръст не зависи само от това което се случва в България. "На фона на всички геополитически явления, не само в Европа, икономическата криза в Китай, това, което се случва в Близкия изток, военните действия в Украйна, санкциите за Русия, проблемите с бежанците, които дават своето икономическо отражение в такива държави, на чиито преки чуждестранни инвестиции ние държим като Германия, ще окажат своето влияние и независимо от нашата работа, може би няма да се получи толкова добре, колкото беше тази година."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване