01/14/16 05:54
(http://www.klassa.bg/)

€345 МЛРД. ПРАВИ МАФИЯТА ОТ КОКАИН ВСЯКА ГОДИНА

 Кокаинът е един от продуктите на планетата с най-голямо обръщение, а трафикът на наркотици е най-динамич­ният от всички криминални пазари. Как се генерират тези колосални 345 млрд. евро всяка година? Как и къде се произвежда тази специфична неле­гална стока? Как се формира цената й? Как и къде се „изпират” тези огромни суми?

Отговори на тези въпроси дават двама италианци – прокурорът Никола Гратери и професорът Антонио Ни­касо. Преди около месец те гостуваха в София и представиха своята книга „Бялото злато“, имайки предвид кока­та. Те правят много задълбочено раз­следване, пътувайки до 5 континента, за да проследят пътя на „бялото злато” и действията на криминалните струк­тури, които са свързани с производ­ството, разпространението и продаж­бата на наркотика на богатите.

Директорът на политиката за борба с дрогата в Колумбия Марта Паредес заявява: „Знаем, че Перу, Боливия и Колумбия произвеждат общо око­ло 1000 – 1200 тона кокаин годишно. Само в Колумбия се произвеждат око­ло 320 тона от белия прах. За останали­те страни нямаме информация“.

На улицата грам кока се продава между 70 и 100 евро, като мафията печели около 246 000 евро от килограм наркотик

Перу, Колумбия и Боливия са три­те държави в света, където се отглеж­да суровината – растение, което вирее само в Андите, при това не навсякъде, а само на територията на тези три дър­жави. Индианците го отглеждат и дъв­чат листата му, за да лекуват замаянос­тта си от височинната болест, от която страдат, живеейки в селища над 3000 м надморска височина. Любопитно е, че всички традиционни ритуали на хората от Андите се празнуват с листа от кока, сдъвкани в знак на благодарност за до­брата реколта, за собственото си здра­ве и за здравето на животните. Според техните вярвания, който изкорени рас­тението, ще го застигне проклятието на Пача Мама – Майката земя.

От листата на коката до наркотика кокаин има дълъг процес на произ­водство, в който се използват около 20 различни химични съединения, които се предоставят от големи фар­мацевтични компании. В Колумбия се обработват около 160 000 хектара с растението кока, в Перу – 48 000 хек­тара. За Боливия няма сигурни данни, но тя е най-благоприятната държава за транзитиране на кокаин, тъй като на територията й няма никакви системи за наблюдение. В самата Боливия от 2006 г. върви изпълнението на програ­ма, ръководена лично от президента, за легализиране на отглеждането на растението кока. През миналата годи­на президентът Моралес обяви, че про­дължава програмата за легализиране на коката. Слоган на предизборната му кампания е „Да на коката, не на кока­ина“.

В съседно Перу годишно се произ­веждат над 300 тона кокаин. Всяка го­дина от трафика на дрога в икономи­ката на Перу се наливат между 3 и 6 млрд. долара, след като се „препират”, разбира се.

 

КОНТИНЕНТЪТ НА ЕСКОБАР, БЕЛОТО И ПАРТИЗАНИТЕ

Гизела Бланко е смятана за кръстница на първия Колумбийски наркокартел „Меделин”

На територията на Южна Америка и по-спе­циално в Перу, Колумбия и Боливия се извършва целият цикъл от отглеждането, производството, пакетирането и щамповането на кокаина с отличи­телната марка на всяка лаборатория. Такова произ­водство за пръв път е организирано в Колумбия от мафиотски картел в град Меделин. За кръстница се смята Гизела Бланко. Тя успява да види в кра­деца Пабло Ескобар бъдещия наркобарон на кока­иновата мафия в Колумбия. Заедно с Гизела Блан­ко и тримата братя Очоа, те формират кокаиновия картел „Меделин” в Колумбия – най-влиятелната организация през 70-те и 80-те години на миналия век, която се занимава с отглеждане, производство и продажба на наркотика. През 93-та година, кога­то Ескобар е убит, изгрява звездата на друг кокаи­нов картел – „Кали”.

Пабло Ескобар е най-известният наркобарон в света. Той наследява „Меделин” от Бланко до убийството му през 1993 г.

Като всеки бизнес и кокаиновият има нужда от защита. Обикновено легалният бизнес е защитен от закона или от държавата. Производството на ко­каин в Южна Америка не е легален бизнес и вла­стите водят война с наркокартелите. Полицията и органите на правосъдието обаче не могат да се справят с този бизнес вече няколко десетилетия. Една от причините е, че лабораториите в джунгли­те и каналите до пристанищата на Карибите се па­зят от партизански революционни армии. В Перу производителите на кокаин се пазят от въоръжени­те сили на Сендеро Луминосо – Перуанската кому­нистическа партия, в Колумбия – от революцион­ните въоръжени сили на Колумбия, а от 1997 от Обединените сили на Колумбия. Тези партизански армии гарантират неприкосновеността на готовия кокаин до пристанищата на Карибско море. Разби­ра се, след като участват в охраната на стоката, те взимат и своя дял от печалбата и участват във фор­мирането на добавената стойност на белия прах.

 

КАК ПЕРАТ МРЪСНИТЕ ПАРИ?

Мафията най-често инвестира в хотели, ресторанти и недвижими имоти, за да „изпере” най-лесно парите си. Често за целта се използват и офшорни зони

От продажбата на около 1000 тона кокаин се фор­мира обща печалба от над 345 млрд. евро. Въпросът, който най-много вълнува организираната престъп­ност, е как да бъдат „изпра­ни” тези пари. Т.е. как да се превърнат парите, изкарани от нелегална икономика, в пари, изкарани от легална дейност. Според оценката на Банка д`Италия пари­те, „изпрани” от мафията, възлизат на 140 млрд. евро годишно. Държавата успява да конфискува едва 3 млрд., или само 2% от тази сума.

В Германия „прането” на пари се оказва детска игра. Докато в Италия ин­веститорът трябва да дока­же, че инвестираните пари имат легален произход, в Германия службите тряб­ва да докажат, че парите имат мафиотски произход, за да бъдат конфискувани. Този принцип позволява на мафията да „превърта” на територията на Германия всяка година между 29 и 57 млрд. евро, като само 0,5 % от тези пари се прихващат от властите. Това поста­вя Германия на 8 място в списъка на т.нар. пазари в сянка.

Как обаче става само­то „изпиране”? На първо място трябва да докажеш, че тези пари не са от не­легален трафик на дрога, а от някакъв легален бизнес. За целта структурите на ор­ганизираната престъпност създават свои търговски дружества, които приличат досущ на фирми, които се занимават с легална търго­вия. Инвестират по същия начин, както легалните предприятия. Единственото, което отличава дружествата на Калабрийската мафия от всички останали, е, че тя се стреми не толкова към увеличение на печал­бите, а към изчистване на постъпленията. Затова и мафията се ориентира към бизнес, който не преследва бърза печалба или големи дивиденти. Най-много са инвестициите в недвижи­ми имоти, туризъм, хотели, ресторанти. Търговските дружества на мафията, ин­вестирали в хотелиерство и ресторантьорство, не пре­следват печалбата. В техни­те обекти се предлага добро обслужване на ниски цени. И докато някои фалират, с фирмите на мафията това не се случва, независимо от сезона.

Не само мафията обаче има нужда да „изпере” па­рите си. Легалната иконо­мика все по-често има нуж­да спешно от много пари. Как да се влеят обаче те от наркотрафик в законен биз­нес? За целта се създават фирми бушони, фиктивни собственици на счетоводни къщи, адвокатски кантори. Техните банкови сметки съществуват само, за да „изпират” парите от нарко­трафика. Това прави баки­те съучастници в мръсните пари от наркотрафика. През 2014 г. банка HSBC плаща глоба от 1,92 млрд. дола­ра заради пране на пари. Подобна глоба плаща дори банката на английската кра­лица Cutts and Co. Банките могат най-добре да осигу­рят трансфер на недоказа­ни капитали до офшорните зони. Те са особено при­влекателни за „изпиране” на пари поради няколко причини. Таксите за тран­закции там са много ниски. На тези места се дава пълна гаранция за банкова и тър­говска тайна; финансовите операции се осъществяват много бързо. Въобще, вече много трудно може да бъде доказан произходът на па­рите от наркотици, а все по-нарастващата нужда от тях ги превръща в непрео­долим фактор в глобалната икономика.

 

От джунглата, през пустинята до Барселона, Милано, Варна и цяла Европа

От Латинска Америка до Европа коката често се доставя с подводници, които акостират по бреговете на Гвинея Бисау

От бреговете на Брази­лия или Колумбия кокаинът се транспортира до САЩ, Европа или Австралия. Съ­ществуват канали, по които се транс­портира стоката. От Колумбия кокаинът се транспортира до Куба и оттам влиза на територията на САЩ през Флорида. Неслучайно Маями се очертава като едно от средищата на наркотика на бо­гатите. Съществува и сухопътен канал, който минава през Панама и Мексико и оттам кокаинът пристига в Далас, щата Тексас.

Каналите на белия прах за Европа са няколко. Еди­ният тръгва от Перу, минава през Боливия, оттам през Бразилия и кокаинът се транспортира с кораби или със специални подводници до западния африкански бряг на Гвинея Бисау. От­там през пустинята Сахара, по каналите за трафик на хора, кокаинът пристига на средиземноморския бряг и влиза в Европа през някол­ко пристанища – „Джоя Та­уро” в Калабрия и Милано в Италия, Малага и Барселона в Испания, т.нар. Коста дел Сол. Пристанищата на Черно море във Варна и Констанца също са портове, през които кокаинът пристига в Европа.

Друг маршрут отвежда тонове кокаин през Атлан­тическия океан към холанд­ските пристанища Ротердам и Антверпен. Всички тези канали са контролирани от една-единствена организа­ция. Тя осъществява и връз­ката между производители и потребители. Нарича се Ндрангета. Десет фамилии от италианската провинция Калабрия осъществяват връзката между картелите в Латинска Америка и раз­пространителите в Европа. Другите мафии в Италия, си­цилианската Коза Ностра и неаполитанската Камора се държат далече от този биз­нес. Единствено калабрий­ската Ндрангета държи монопола при разпростра­нението на наркотиците на Стария континент.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване