01/14/16 14:10
(http://pik.bg)

Банго Васил в Столипиново

Банго Васил в Столипиново

Всъщност населението на Столипиново се поздравява с "Банго Василий". Денят е слънчев, макар и ветровит, предвещаното лошо време още не дава никакви признаци, а тъй като медийното покритие на махалата изключва българските медии, никой и не подозира какви снежни бури вещаят метеоролозите само след ден- два. 
Затова половин Столипиново днес е потънало в сапунена пяна от килимите, които се перат през къща- две на улицата. 
Дали тук плащат вода или не, е въпрос с понижена трудност, но хигиената е на ниво. Само дето е на избирателни места- вътре в къщите, в миниатюрните дворчета и в казаните за боклук. Обикновено мръсотията е около тях. Затова един път годишно тук се прави десант от багери, които изнасят боклука от произволните сметища, а акцията се повтаря отново и отново, но на други места.
Най- новият хит на Азис и един подплашен петел са фокусът, който привлича свободните от пране на килими и айляци от махалата към двора на фондация "Рома". Усвоила милиони през годините за ромско интегриране, фондацията всяка година отбелязва ромската Нова година с музика и томбола, на която се разиграва въпросният петел. Красиви девойки, облечени в романтични ромски одежди като от филми, танцуват на 8 април, когато е Международният ден на ромите. Днес възрастен мъж и малко момче подгряват настроението с мъжки танц.
80 000 роми живеят в Пловдив в няколко махали- Столипиново, Аджисан махала, Шекер махала, Арман махала. Най- много са в Столипиново. Заселването тук е изкуствено, през 1889 година в Пловдив плъзва епидемия от шарка и общинският съвет решава да изсели пръснатите из града цигани в новосъздадено село на 4 км източно от Пловдив. Първоначалното работно име "Новото село" се променя на Столипиново в почит на руския генерал. Колко точно е населението тук, може само да се гадае. Динамиката е голяма, поне една трета са в чужбина, най- популярната дестинация тук е Дортмунд, Германия. Като заработят пари, започват да вдигат къща- където има място. Законни тук едва ли са и десет процента от сградите, дори те са узаконени впоследствие. Строи се на всяка педя място, затова уличките са по- тесни от коридор на апартамент. Вече трудно се намира и педя свободно място. Строителството е спорно- по принцип основите се копаят на десетина сантиметра дълбочина. Скоро цяла една къща в строеж се срина и за малко не уби хора заради некачествена работа.
Махалата се прехранва от няколко източника- социални помощи, пари от гурбетчиите, работа в общинско предприятие "Чистота", ровене по контейнерите за боклук из целия град, търговия на наркотици и цигари без бандерол, проституция. 
Довечера традицията повелява на масата да има зелеви сарми и петел. Петел със сигурност ще яде братовчедът на Антон Карагьозов, председател на фондация Рома- Георги Карагьозов, който го спечели от томболата. Останалите - кой каквото има. В сармите слагат паричка, пари си и пожелават, дори най- старите, които би трябвало първо да помислят за здраве. А докато, уважени от районния кмет и зам. кмета по културата, 30- 40 се веселяха с новия хит на Азис, на стотина метра на тротоара баба Нейля метеше от земята начупени тютюневи листа и стръкове и ги слагаше в найлони, за да съхнат. С тях замете и доста прах и боклуци, но кой ти гледа, когато започне търговията...Засега единственият, който и пречи, е вятърът в махалата...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване