01/14/16 06:12
(http://www.klassa.bg/)

Бензин за левче?

 Когато чуете прогнозите на Morgan Stanley и Goldman Sachs, че цента на петрола ще падне до 20 долара за барел, вероятно потривате ръце. Ако сега петролът е около 32 долара за барел и се срути с още 30-40%, аха и цената на бензина да падне до лев, лев и нещо за литър. Защо не? През декември 2001 г. литър бензин беше 1.05 лв при 18 долара за барел.

За жалост това няма да се случи. За това не е виновен само предполагаемият картел у нас, нито министърът на икономиката Божидар Лукарски, който обясни пред БНТ, че "ако петролът на световните пазари задържи цената си или падне на по-ниска, не виждам причина за повишаване цената на горивата до края на годината." Има друга проста причина. Сега само акцизът и ДДС-то върху бензина формират 51% или 1.03 стотинки от цената, която виждате на бензиноколонката. През 2001 г. данъците в крайната цена са били едва 44 стотинки или 38%.



Очевидното от графиката с движението на цените на горивата е, че за 16 години държавата е увеличила данъчната тежест върху продажбите на горивата с над два и половина пъти (акцизи и ДДС).

По-интересно обаче е друго. Какво би се случило ако се премахне ефектът на данъците, т.е. предположим, че акцизът винаги е бил на настоящето си ниво?

Например през август 2000 г., когато литър петрол е струвал точно толкова, колкото и сега (всички изчисления са в лева, за да се елиминира влиянието на валутните флуктуации), ако се премахне данъчният ефект, един литър бензин е щял да струва 1.76 стотинки. Т.е. с двадесетина стотинки по-евтино, отколкото са средните цени тази седмица у нас. С подобни цени може да се похвали само Варна. Там фармацевтичният бизнесмен Веселин Марешки, само с една бензиностанция, която продава по-евтино, успя да накара и останалите търговци на дребно да свалят цените.

Подобна изчисления са силно спекулативни, тъй като преди 16 години нямаше изискване търговците на едро да поддържат задължителни резерви, нямаше био добавки в бензина и т.н. Т.е. сега разходите им са по-високи и маржът между цените на петрола и цените на бензина би трябвало да е по-висок.

Проблемът е, че в момента маржът между цената на петрола и цената на бензина без данъци е 41%. За последен път подобна разлика е имало през януари 2002 г. С други думи, честито на търговците и министерството на финансите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване