01/14/16 10:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Българите са похарчили с 5% повече по празниците с карти Visa


Ръст от почти 5% спрямо същия период на миналата година бележат изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции, при търговци извън страната за времето от 20 декември 2015 г. до 5 януари 2016 г. Сумата надхвърля 23 млн. евро.

Това показват данните на Visa Европа и включват POS транзакции лице в лице, електронни покупки от чуждестранни сайтове и така наречените MOTO (транзакция при поръчки и плащания на стоки и/или услуги по телефон, факс, стандартна и/или електронна поща. Тези транзакции се извършват без физическо представяне на картата, като посредством цифровите бутони на POS терминалното устройство се въвеждат данните от картата и се попълват съответните дебитни известия.) разплащания.

Броят на покупките достига почти 495 хил., което е с близо 10% повече на годишна база. Данните са на

По време на коледните и новогодишните празници, българските граждани са направили покупки на POS терминали лице в лице при чужди търговци на стойност с 4% по-голяма спрямо миналогодишния период, a стойността на общия потребителски разход почти запазва своя размер спрямо миналата година.

Употреба на български Visa карти на POS терминали лице в лице при чужди търговци през отминалите празници е регистрирана в дестинации като Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамските острови и Бонер.

Покупките, направени онлайн към чуждестранни сайтове, са с над 6.5% повече от миналата година и надхвърлят 11.7 млн. евро в стойност – с над 7.4% повече спрямо предходната година. Тези коледни и новогодишни празници, българите са предпочели да пазаруват онлайн преди всичко при търговци, регистрирани в Обединеното кралство, Люксембург, САЩ и Унгария. Най-предпочитаният ден за празнично онлайн пазаруване е бил 28 декември, когато изхарчената сума с български карти Visa за електронни покупки надхвърля 1 млн. евро или с близо 101% повече от същия ден на 2014 г.

От друга страна, по време на празничния период са извършени над 65 хил. MOTO транзакции на обща стойност 2.4 млн. евро. Това е увеличение от над 38.5% от миналогодишния общ потребителски разход. Празничното пазаруване по този начин на разплащане е осъществен към търговци с регистрации в Гваделупа, Френска Полинезия, Финландия, Тайланд, Сейнт Китс и Невис и др.

От компанията дават няколко съвета за сигурност при ползване на карти в чужбина.
Преди да отпътувате:- Проверете датата, на която Вашата карта изтича
- Уверете се, че имате достатъчно средства в сметката
- Направете фотокопия на Вашите Visa карта и паспорт – съхранявайте копията отделно на безопасно място
- Запишете телефонния номер на колцентровете на Вашата банка

Когато пристигнете:

- На оживени места дръжте чантата или портмонето близо до тялото си
- Когато плащате с Visa карта, проверете информацията за направената покупка преди да поставите своя подпис или да въведете своя ПИН
- Използвайте сейфовете в стаите на хотелите, за да съхранявате ценни вещи
- Пазете копия от всички бележки от извършени плащания с Вашата карта, за да можете да ги проверите в месечното извлечение
- Запомнете своя ПИН, ако планирате да теглите местна валута от банкомат и се уверете, че никой не наднича, когато го въвеждате
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване