01/14/16 06:17
(http://www.klassa.bg/)

Бъчварова за КРИБ: По медиите ще ги познаете

 На третия ден от координираната кампания с искане за оставката й от страна на една от едрите работодателски организации и свързваните с депутата от ДПС Делян Пеевски медии вътрешният министър Румяна Бъчварова им отговори. След заседанието на Министерския съвет в сряда тя коментира декларацията от понеделник на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ, по повод убийството на създателя на модна къща "Агресия" Александър Антов с думите: "По-нелепа декларация от тази на КРИБ отдавна не сме срещали."

За да бъде овладяно МВР

Александър Антов беше намерен убит с два куршума в петък вечерта в гориста местност край с. Бистрица, в близост до къщата му. В понеделник КРИБ разпространи изключително остро отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до вътрешния министър Румяна Бъчварова с настояване за оставката на Бъчварова, ако убийството не бъде разкрито.

"Защо ни е нужно МВР? Защо са ни нужни вицепремиер и министър на вътрешните работи? Защо бюджетът прахосва над един милиард лева за тези институции, когато всеки един от нас може да бъде разстрелян като куче, защото просто не се харесва на някого или този някой иска да му вземе парите, или направо целия бизнес?", пише оглавяваната от Кирил Домусчиев организация.

В писмото Антов е определен като "една от иконите на сказанието за това какъв наистина би трябвало да бъде българският преход". Той не е бил член на КРИБ, показва справка в списъка с фирмите, обхванати от организацията.

"МВР не е случайна институция и за мен това са съзнателни атаки, за да се компрометира, да бъде лесно овладяна, а работата й - насочена в полза на определен частен или групов интерес", каза в сряда вътрешният министър. И допълни: "Бизнесмените не са специална привилегирована група за МВР, то има отговорност към всички български граждани. Ако аз трябва да определя приоритетните групи, няма да са тези, които почиват по 15-20 дни извън България", визирайки Кирил Домусчиев, който е в Тайланд.

Бъчварова посочи също, че проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис и в развитието му през последните 25 години"Това са нелоялната конкуренция и невъзможността съдебната система да се справи със споровете, но вместо работодателските организации да предлагат реформи в тази сфера, те атакуват министерството", каза тя. Целта на тези атаки по думите й е да се дестабилизира правителството.

На въпрос откъде идват атаките тя отговори: "По медиите ще ги познаете."

Или, или

В понеделник, когато КРИБ разпространи декларацията си, "Стандарт" публикува интервю с председателя на органидацията  Домусчиев под заглавие: "Бъчварова или да си върши работата, или да си ходи", а сайтът ПИК попита с големи букви какво още трябва да се случи, за да излети от Бъчварова от МВР.

"Не искаме оставки сега и веднага, а резултати сега и веднага. Чак след това, ако няма резултати, може да говорим за оставки", уточни във вторник Домусчиев по телефона от Тайланд пред "Нова телевизия". 

В сряда, след изявленията на Борисов и на Бъчварова, от ПИК заявиха: "Бъркате, страшно бъркате, господа управляващи, че персонифицирате гнева си върху фигурата на уважаван бизнесмен като Кирил Домусчиев, който просто е казал това, което мисли и чувства. Така няма да получите индулгенция за постоянните провали на полицията."

Държавна грижа за шефовете на КРИБ

Разочарованието на медийните подгласници на КРИБ дойде най-вече от резкия тон, с който премиерът Борисов коментира във вторник кампанията срещу Бъчварова. В гневните си коментари той направи и самопризнания признания. "Домусчиев да не ми дава акъл от Тайланд - забрави как се грижихме за неговото футболно хоби", каза Борисов, а вероятно визирайки друга силна фигура в КРИБ - шефът на "Лукойл България" Валентин Златев, допълни: "Когато горивата паднаха драстично, защо не свалиха цените?"

През май миналата година министър-председателят присъства на пищното откриване на  новата трибуна "Моци" на стадиона на "Лудогорец" в Разград, за която бяха дадени 5 млн. лв. от държавата и община Разград. Тези средства бяха отпуснати срещу ангажимента на братя Домусчиеви да осигурят останалите 20 млн. лв. за обновяване на целия стадион, което и до днес не се случва.

Борисов би могъл също така да има предвид и осигуреното спонсорство от БТК за "Лудогорец" с безпрецедентния факт, че придобитата наскоро от Спас Русев компания е собственик (в съдружие с адвокат на Пеевски) и спонсор на "Левски", а двата отбора са основни конкуренти за титлата във футболното първенство на България.

Премиерът в прав текст заяви още, че "за всички знакови убийства се знае кой ги е извършил, но няма събрани достатъчно доказателства, годни за пред съда".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване