01/14/16 11:03
(http://pik.bg)

Законопроект за улесняване работата на съда чрез промени в ГПК

Законопроект за улесняване работата на съда чрез промени в ГПК

По време на брифинг в Народното събрание депутатите Явор Хайтов, Румен Йончев, Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев от „Народен съюз” заявиха, че са внесли промяна в Гражданското процесуален кодекс, с която се цели да отпадне разглеждането на т.нар. „допустимост“ пред ВКС, която на практика лишава българските граждани от възможността делата им да се разглеждат на касационна инстанция.

Мотивите на депутатите за внасяне на промяната е лишено от смисъл постановяването на два съдебни акта по един и същи спор, още повече, че определението по член 288 от ГПК не обслужва пряко правораздаването, а е по-близка до правната теория, аргументира се Хайтов. На практика този ред забавя необосновано производство, натоварва  излишно ВКС с допълнителна работа и създава предпоставки за намаляване на доверието на съда.

Въвеждането на неясни критерии за допускане на касационно обжалване  има същия ефект и не съществува единна база данни за практиката на съда. С приемането на този законопроект на практика ще се улесни работата на съда, заяви Хайтов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване