01/14/16 05:27
(http://www.klassa.bg/)

Записите по „Яневагейт“ манипулирани

 

Етичната комисия на ВСС не откри нарушения на магистрати

Записите по „Яневагейт“ са били манипулирани. Това е записано в заключение на експертиза на прокуратурата, изпратена до Етичната комисия на ВСС, която проверяваше магистрати заради изтеклите записи на разговори между ексшефката на СГС Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова, съобщи „Правен свят“. Информацията беше потвърдена за „Монитор“ от източници от съдебната власт.

Разследването на прокуратурата по „Яневагейт“ продължава, но държавното обвинение е изпратило до комисията становището на експертите, които са проверявали записите. Това, че аудиофайловете са манипулирани, може да включва рязането им на части от парчета, които се публикуваха от сайта „Бивол“ на порции в подбрани моменти. Предстои прокуратурата да провери как са били манипулирани записите от разговорите, в които се набъркват имената на ключови фигури от изпълнителната власт и Темида, както и от кого, като обект на тази проверка най-вероятно ще се окажат и самите „биволи“.

На 30 ноември 2015 година главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е започнало досъдебно производство по „Яневагейт“, в което ще се проверява съдържанието на разговорите, както и твърденията в тях. Проверка преди това установи, че те са незаконни. Разследването се води в Софийската градска прокуратура. По думите на обвинител №1 зад записите стои специално задействан сценарий.

Т.нар. скандал "Яневагейт" се разрази в края на октомври 2015 година, когато се появиха серия от записи на разговори между съдийките, в които се обсъжда ситуацията около отстраняването на Янева като председател на СГС заради случая „Червей“.

Междувременно Етичната комисия на ВСС излезе с решение, че не са открити нарушения на магистрати и членове на съвета, замесени в скандала „Яневагейт“. Решението е взето на заседание на комисията на 12 януари, съобщи ВСС. С това заключение приключи проверката дали магистрати и членове на съвета са нарушили Етичния кодекс. Становището ще бъде внесено за разглеждане на заседанието на ВСС днес и предстои то да бъде обсъдено, преди да бъде подложено на гласуване от кадровиците на Темида.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване