01/14/16 06:15
(http://www.klassa.bg/)

Как правителството ще влезе във втората, критична, година от управлението си

 ИДИЛ, бежанци, строеж на огради в Шенген, противопоставяне между страните членки от изтока и запада, бавно възстановяване на европейската икономика… Картината е доста мрачна, дори преди да чуете Джордж Сорос или Майкъл Бъри (прототипът на Джарет Венет в "Големият залог"), които казват, че сега световната икономика е точно в тази точка, от която стартира "Великата рецесия" през 2009 г.

Така че 2016 г. не започва добре за България, поне доколкото се отнася до международната среда. Във вътрешен план обаче също има проблеми. Създаването на ефективна съдебна система се отлага за неясно кога и през тази година правителството ще трябва да започне процеса на реформи отначало, след като бяха блокирани опитите на подалия оставка министър на правосъдието Христо Иванов. По този повод  управленската коалиция се разклати, макар и слабо, след напускането на част от депутатите на Реформаторския блок. В същото време колкото повече правителството повтаря, че ще постигне значителен икономически растеж, толкова повече стават съмненията, че това ще се случи. 
Тази нестабилност полага началото на втората година от мандата на коалицията между ГЕРБ, вече част от РБ, Патриотичния фронт и АБВ. А именно втората година обикновено е критична за всяко управление. Тогава властта вижда докъде се простират възможностите й да управлява; започват да се обаждат всички интереси, които са мислили, че ще спечелят, а не са успели; а обществената подкрепа започва бавно, но сигурно да слиза надолу. Това е годината, която показва какво се случва с управлението. Така беше през 1999 г. със СДС, през 2003 г. с НДСВ, през 2006 г. с тройната коалиция…

В същото време правителството показа, че когато се потърсят професионални решения, могат да се осъществят бързи и положителни промени, дори в такива потънали в дългове и неефективностите сектори като енергетиката. Към средата на тази година НЕК дори може да излезе на печалба. Подобен потенциал има и в други сектори, стига кабинетът да пожелае да влезе в реформаторското русло.

Така че началото на 2016 г. е подходящ момент кабинетът да изложи визията си за това как да заобиколи видимите, предполагаемите и непредвидимите трудности пред България. Тази цел си поставя десетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал" съвместно с Американската търговска камара в България,Германо-българската индустриално-търговска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара, Българската минно-геоложка камара, Българската асоциация на софтуерните компании, Българската асоциация по информационни технологии и Българската аутсорсинг асоциация.

Срещата ще започне с тежката политическа артилерия на държавното управление. Европейската комисия ще бъде представена от Йоханес Хан, който отговаря за добросъседството и разширяването на ЕС. В изказването си той ще говори за това как Европа вижда нашия регион и какво ние можем да направим за него. Президентът Росен Плевнелиев ще говори за това какви трябва да са целите на българската външна и вътрешна политика, така че да се гарантира висок и устойчив ръст на икономиката, както и каква е ролята на бизнеса в този процес.

Присъстващите в залата ще могат да научат какво ще се случва с реформите и къде ще са фокусирани усилията на изпълнителната власт от премиера Бойко Борисов. 

Иван Кръстев ще сложи политическите изказвания в по-широк контекст, като обясни кои ще са кризите, които ще имат влияние върху България, и как те могат да се развият през годината.

През 2015 г. българската икономика се представи

По-добре от очакванията

Данните за последното тримесечие още не са обявени, но на база на другите показатели се очертава растежът да е близо 3%. За това имаше различни фактори, които спомогнаха - външни и вътрешни. Икономиката изпитваше положителен импулс от ниските цени на петрола и косвено от разхлабената парична политика на ЕЦБ, която се пренасяше в понижение на лихвите и въобще цената на финансиране в България падна до рекордно ниски нива. Влияние имаха и усилията за изсветляване на икономиката и засилените капиталови разходи на правителството в края на програмния период.

Повечето от тези фактори обаче са еднократни. Те дават възможност и време на правителството и компаниите да се настроят към новите реалности. Но ако този шанс не бъде използван, втори може и да няма.

От тази отправна точка ще тръгнат обсъжданията във втория панел на конференцията. Той ще се фокусира върху състоянието на държавните финанси и банковата регулация. Финансовият министър Владислав Горанов ще говори за това какви са реалистичните очаквания за икономическия растеж през тази година и откъде може да дойде той. Преди седмица премиерът заяви, че очаква ръстът на БВП да е над 4%, и по време на панела ще се обсъди как може да се случи това. От Владислав Горанов ще се очаква още да говори повече за политиката по дълга - докога да расте и какво постигаме срещу по-високата задлъжнялост, както и да обясни при какви условия може да дойде увеличение на данъците.

Тази година логичен фокус ще има и към банките заради предстоящите проверки и стрес тестове в сектора. Аналогични упражнения предстоят и за пенсионните и застрахователните компании, където също бихме могли да очакваме да се покажат дупки, които, макар и по-малки в абсолютно изражение, може да разтърсят секторите. По тази причина немалък интерес вероятно ще предизвика и участието на гуверньора на БНБ Димитър Радев. От управителя на централната банка ще се очаква да обясни до какви резултати може да доведат стрес тестовете, както и какви процеси да очакваме в банковата система тази година.

Има ли живот извън еврофондовете

С тази тема ще са свързани мненията на участниците в третия панел. Те ще се опитат да очертаят оптимистичния вариант за българската икономика - да разкажат кои сектори имат потенциал за растеж и какво трябва да се направи, за да им се помогне. Икономическият вицепремиер Томислав Дончев ще говори за това какви са приоритетите в икономическата политика на правителството извън усвояването на еврофондовете. От него се очаква да разкаже още и каква е стратегията зад засилената инвестиционна активност на държавата.

За това кои са приоритетите на Министерството на икономиката през тази година и до каква промяна в бизнес средата и икономиката ще доведат ще може да се чуе от министъра на икономиката Божидар Лукарски.

От енергийния министър Теменужка Петрова ще може да се чуе какъв ще бъде фокусът на работа в този сектор и какво се прави, за да няма нови кризи в него.

Срещата във вторник е шанс не само да чуете какви са плановете на управляващите, но и да поставите въпроси, да посочите предизвикателства, които не са отчетени, и да помогнете за комуникацията между бизнеса и политиката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване