01/14/16 13:07
(http://www.dnevnik.bg/)

Лозан Панов прочете смс, получен от Борисов за "Яневагейт"


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прекъсна дебата по "Яневагейт" на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да прочете току що получен смс от номера, който той има на премиера Бойко Борисов. Съдържанието на съобщението е:

"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме". 
След като Панов изчете съобщението, членовете на съвета излязоха в почивка. Вероятно става дума за препратен смс от някой от съвета, който уведомява премиера "на живо" за случващото се. 

Днешното си първо заседание членовете на съвета започнаха с обсъждане на предложението на етичната комисия за прекратяване на проверката по записите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и неизвестен мъж. Решението на комисията е било взето във вторник, като основният мотив за него е експертизата, назначена от прокуратурата, която е показала, че записите са манипулирани. Становището на комисията е, че няма нарушение на етичния кодекс.

Някои членове на съвета обърнаха внимание (Соня Найденова), че не им е представено съдържанието на експертизата, а само нейното заключението. Не било известно и кой е експертът.



Председателят на ВКС Лозан Панов попита етичната комисия дали е направила опит да поканипремиера Бойко Борисов при проверката на записите. Неговото име се споменава неколкократно там, като според Янева той е натискал главния прокурор "да я опраска". Подобно предложение - за покана на Борисов - се появи и в началото на скандала, но мнозинството от съвета го отхвърли. Членовете на съвета не коментираха изказването на Панов.

След като той прочете смс-а, член на ВСС предложи точката да бъде отложена, но това не беше прието. Затова след почивката, ще бъде гласувано дали да прекрати проверката за записите.

В паузата председателят на Върховния касационен съд слезе при журналистите и показа телефона си и полученият смс. По думите му това е номерът, от който и преди е разговарял с Борисов. На въпрос дали ще му се обади, Панов мълчаливо вдигна рамене и заяви, че компетентните органи трябва да си свърши работата, а съдебната власт да запази своето достойнство.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване