01/14/16 15:26
(http://www.dnevnik.bg/)

Прокуратурата повдигна най-тежкото обвинение за убийството във Враца


Областната прокуратура на Враца промени обвинението към двамата братя
Иван и Десислав Дамянови, обвинени за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов. Те ще отговарят са съизвършителство на умишлено убийство по хулигански подбуди по чл. 116, точка 11. По този текст законът предвижда между 15 - 20 години затвор, или доживотен без право на замяна. Това обяви днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя увери, че решението на наблюдаващия прокурор по делото, който вчера повдигна обвинение за непредумишлено убийство, не е повлияно от общественото недоволство, а се базира на събраните нови доказателства и свидетелски показания събрани от вчера до днес. От началото на разследването са разпитани повече от 15 души и са иззети записите от камерите от околните банки. Според Арнаудова именно свидетелските показанията са променили позицията на наблюдаващия прокурор.

До момента е потвърдено, че младежът е имал метален бокс и се е стигнало до размяна на удари. За това свидетелстват белези по дясната ръка на починалия Тодор и разкази на свидетели. Приятел на младежа потвърждава, че веднага след боя Тодор пуснал бокса, той го взел и го изхвърлил на 15-20 метра от мястото. За момента боксът не е намерен.

Категорично е отхвърлена версията, че замесените в конфликта са се познавали, което изключва други лични мотиви, освен хулигански. До момента няма категоричен извод за причината за смъртта на младежа, тъй като не са готови резултатите от аутопсията. По главата и тялото на Тодор са установени 28 охлузвания.

Обвиняемите за убийството са с леки телесни повреди и охлузвания. Не се е наложило да бъдат хоспитализирани. Прокуратурата е готова е да предяви най-тежката мярка за двамата братя - задържане под стража, каза Арнаудова. Според нея тежестта на обвиненията е достатъчно основание за съмнение, че те биха се опитал да избягат или да се укрияат от правосъдието, ако са на свобода. Мярката за неотклонение ще се гледа утре.

По-късно днес се очаква във Враца да пристигне мобилната лаборатория на прокуратурата, заедно с четирима съдебни медици. До 15 дни се очаква да има категорчна експертиза за причината за смъртта на Тодор.

Новината за промяната на мярката за неотклонение идва няколко часа, след като от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил прокурори от Върховната касационна прокуратура да извършат спешна проверка на хода на разследването на убийството на Тодор Йорданов във Враца и на действията на органите на досъдебното производство по това дело.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване