01/14/16 06:38
(http://www.klassa.bg/)

Протестът във Враца: Защо мълчим, докога така

 Историята се разказва отново и отново. С тих глас в малки групи. "Момчето им свирнало, те се ядосали...", "Удряли го в гърдите", "Имал ли е бокс, не е ли имал...", "Защо никой не е помогнал?". От време на време някой на висок тон отправя упрек, призив, въпрос към всички: "Защо мълчим?", "Докога така?", "Къде са властите да отговорят на въпросите ни?" 

Стотици хора се събраха тази вечер пред районното полицейско управление на Враца в мълчалив протест след смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, който почина вчера след свада и побой в центъра на града. По преценка на полицаите пред районното броят на събралите се достигна около 400 души. Хората останаха там повече от час и половина в разпри, дебати с разтреперени гласове, със свещи в ръцете или без. Там бяха и родителите на починалото момче, брат му, съучениците, приятелите.

Протестът протече тихо, но не и в мълчание. Хората са раздразнени от версиите, които се чуват в медиите, но всяка от тях се обсъжда. Най-много гняв и възгласи предизвикват твърденията, че момчето е било въоръжено, че е бил по-силен от нападателите си и е проявил агресия.

"Искам всички да си свършат работата. Искам да има възмездие за родителите ни. Да знаят, че убийците на техния син са в затвора и също не могат да виждат близките си" - казва силно пред всички Ивайло, братът на починалия Тодор. И той е категоричен, че 18-годишният младеж не е предизвикал боя на улицата. Уверява, че у него не е имало агресия, а това че тренирал бокс означава, че е научен на уважение, не да е побойник.    

Малко след седем, когато излиза известието за обвинението на прокуратурата - "причиняване на смърт по непредпазливост с нанасяне на умишлено причинена лека телесна повреда", хората се разяряват. Скандират "Убийци", освиркват, настояват "престъпниците да бъдат изведени", "да се покажат", "да ги подпалим!".   

Историята се разказва отново и отново, но виновните се менят. "Тука в тази сграда са виновните! Да излязат и да си поемат отговорността" - провиква се мъж над средна възраст и сочи полицейското управление. Възрастна жена се приближава към двамата полицаи на входа и пита високо: "Никой ли няма да ни обърне внимание? Кажете на шефа си да излезе, да ни отговори". Младите мъже на пост повдигат рамене, но единият решава да се обади на дежурния инспектор.

Отговорът е, че въпросите трябва да се насочат към пресцентъра на МВР, затова жената се отправя към местната областна дирекция. Разговорите се насочват към по-високия етаж: "Вътрешното министерство е най-богатото, как ни пази, защо спи?"

Кметът Калин Каменов е виновен, "този парашутист", както го нарича една от местните медии и оттам и хората. "Защо да е виновен, да не ги е отгледал тези зверове", пита жена на средна възраст... "Виновен е, нали е представител на властта, не е въдворил ред", отговораря й белокос мъж.
"И прокуратурата защо бездейства?" се чува от друго място. "Дайте й време - за 24 часа няма как, тепърва ще събира доказателства" - се чува от второ. Медиите са виновни също - "Опитват се да представят, че той бил виновен", казва пак възрастният мъж, който първо посочи сградата на полицията. "Как да им вярваме, те насочват разследването", категоричен е той. Повечето от събралите се са враждебни към журналистите и операторите - "за сензацията сте тук", "безсрамни".

"Ние сме виновни. Докато мълчим, така ще е! Защо мълчалив протест, като тука всичко трябва да гори!", провиква се трети възрастен мъж след като е минал реда на медиите на пангара. Разплакана жена отправя предупреждение към събралите се - "Ако мълчим, утре и вашите деца може да пострадат!". Камерите се струпват около нея.

Тягостта във въздуха задушава. Толкова е гъста, че може да се види. Чак към 19:30, когато хората започват да се разотиват, можеш да поемеш глътка, но за малко. Голяма част от протестиращите се отправят към мястото, където предния ден е умирал човек - на по-малко от километър разстояние. Десетки свещи и букети са оставени по тротоара, десетки хора се събрали около тях, мълчаливо. Категорични са, че няма да забравят, докато няма справедливост.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване