01/14/16 13:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Първанов постави ултиматум: Или Ирина Бокова за ООН, или АБВ се оттегля от управлението


Лидерът на АБВ Георги Първанов настоя кабинетът "незабавно" да номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, или партията му ще оттегли подкрепата си за правителството. На пресконференция Първанов, чието протяже е Бокова, изрично подчерта, че подкрепата на АБВ отива за нея.

Той припомни, че преди месец до българското правителство е изпратено писмо от ръководството на ООН, с което се започва процедурата за номиниране на кандидатите за генерален секретар на ООН. Първаниов посочи още, че през 2013 г. правителството "Орешарски" взе решение да издигне кандидатурата на Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО.

"МВнР да не протака, да не шикалкави и да придвижи незабавно писмото с номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по този въпрос може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и да доведе до крайни решения относно участието ни в управлението", заплаши бившият президент Георги Първанов, цитиран от БГНЕС.

"Искам да заявя най-категорично, че неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по въпроса с кандидатурата на България за главен секретар на ООН може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството. Това е един от проблемите, който може да доведе до крайни решения относно участието ни в управлението", заяви лидерът на АБВ.

Мандатът на настоящият генерален секретар на ООН изтича в края на годината. Преди няколко дни Бокова заяви, че не би се борила за поста, ако няма подкрепата на българската държава. В същото време призова управляващите да не бавят обявяването на официалната кандидатура на България, за да започне кампанията в чужбина. 

През последните месеци обаче в редица авторитетни западни издания усилено, макар и неофициално, се обсъжда издигането като български кандидат на зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева и нейните растящи шансове за позицията. Тя коментира единствено: "Много съм поласкана, че името ми се споменава, но аз имам работа, която изисква цялото ми внимание и я върша". На въпроси по темата в телевизионни интервюта в края на миналата година премиерът Бойко Борисов не се ангажира дали ще подкрепи Бокова или кабинетът ще излъчи друга кандидатура. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване