01/14/16 06:47
(http://www.klassa.bg/)

Трябва ни нова политика по доходите

 ПРОБЛЕМИТЕ на пазара на труда през 2016 година няма да бъдат много по-различни от тези, с които се сблъскахме през 2015 г.

Отново ще бъдем свидетели на язвите на безработицата. Те ще засегнат преди всичко хората с много ниска или без всякаква квалификация, както и неграмотните.
Хората с увреждания също ще бъдат сред тези, които най-трудно ще намират работа.
Ще продължи и големият проблем с хората, които са трайно безработни. Вече близо 200 000 души са тези, които повече от 1 година не намират работа.

Голямото предизвикателство през 2016 година ще бъде с какви инструменти да решаваме проблемите на тези групи.

Време е да започне да функционира
системата за
признаване на
умения,
придобити по
неформален
начин

Говоря за хората, които са с ниско образование или неофициална квалификация.
Трябва да стартираме механизмите, по които тези хора ще могат да защитят знанията и уменията, които имат.

Тук ще нарасне ролята на Агенцията за професионално обучение и образование. Те са тези, които владеят инструментите за признаване на знания, придобити по неформален начин.

Другият голям проблем на пазара на труда ще бъде този, че няма нова политика по доходите. В резултат на това ще наблюдаваме феномена на
сближаване на
ниските и
високите заплати

В България всъщност има инструмент да се влияе върху минималната заплата, но няма инструмент, при който да се обвържат доходите на хората с тяхната квалификация.
В момента в България каквато и да е квалификацията на човек, това не оказва влияние върху неговата заплата. Затова ще станем свидетели как ще се сближат заплатите на неквалифицираните с тези на квалифицираните работници.

Това от своя страна ще създаде нов проблем - демотивация на квалифицираните работници. Затова мисля, че час по-скоро трябва да имаме нова политика по доходите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване