01/14/16 19:17
(http://www.dnevnik.bg/)

Христо Иванов: Съдебна реформа ще има, когато властите спрат да си пращат есемеси


Като "много тежък срив" на демократичния и правовия ред в България – така доскорошният правосъден министър Христо Иванов определи днешния развой на събитията във Висшия съдебен съвет (ВСС). На заседанието, което завърши с прекратяване на проверката по скандала "Яневагейт", се разбра, че премиерът Бойко Борисов е препратил на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов есемес, с който малко по-рано някой от ВСС го е уведомил какво разискват кадровиците. Иванов коментира пред Би Ти Ви, че случаят повдига въпроса за натиск и за намеса на властите, които по Конституция би трябвало да са независими една от друга.

"Съдебната реформа ще се случи тогава, когато на никой във ВСС не му хрумва да пише есемеси на премиера. Когато на премиера не му хрумва да пише есемес на председателя на ВКС", заяви Иванов. Той посочи, че според Конституцията съдебната и изпълнителната власт би трябвало да са независими една от друга, а ние с един есемес го изхвърляме това през прозореца."

"Абсолютно е недопустимо в една държава, която претендира да е демократична и европейска, да не става ясно кой е подателя на есемеса. Това може да бъде проверено. Борисов не може да си мълчи", заяви Христо Иванов. Според него човекът, уведомил с есемеса министър-председателя какво решават кадровиците на съдебната власт, трябва да напусне ВСС, независимо дали той е член на съвета или човек от администрацията. Бившият министър повдигна и въпроса за недоверието към институциите, които могат да проверят случая. Според него това може да стори и парламентът, но въпросът е "ние вярваме ли му".

"Аз не виждам коя институция може да отговори на тези въпроси в България. Остава ни да гледаме или към гражданите, или към Европейския съюз", заяви Иванов и даде пример със случващото се в Полша.

"ВСС замете по изключително позорен начин скандала "Яневагейт", каза още Иванов. По думите му прекратената проверка поставя много тежък въпрос кой би могъл да провери фактологията, за да върне общественото доверие и да изясни случващото се в съдебната система в последната година. "Това, което се случва днес, е краят на това, което започна с проверките срещу Ченалова (по скандала с "гнилите ябълки" в съдебната система – бел.ред.), с много тежките въпроси за корупционни практики", посочи Иванов.

Той определи "Яневагейт" като "съдебния аналог на аферата КТБ – една много тежка корупционна пирамида". По думите му се е наблюдавало огромно нежелание на ВСС и главния прокурор за сериозна порверка и "днес видяхме края на замитането". По думите му проверката не е била достатъчно сериозна, не са разпитани всички замесени, разговорите не са били задълбочени. Изтъкна, че експертизата, която казва, че в записите е имало намеса, не казва, че думите не са изречени и се потвърждава, че гласовете са на Ченалова, която признава за разговорите, и Янева, която не ги отрича.

"Ние имаме сега огромен шанс, ако ние, като общество, не позволим тези неща да бъдат заметени", смята още Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване