01/15/16 07:01
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов към ВСС: Не се месете в политиката, мен са ме избрали 1 млн. българи

 Премиерът Бойко Борисов изненадващо дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък след SMS, че “съдия №1 Лозан Панов пак настоява да го викат във ВСС по записите с двете каки” - съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

За да няма съмнения, че заради него съветът не може да приключи проверката по изтичащите в сайта “Биволъ” записи на разговори между двете съдийки, Борисов лично увери ВСС, че няма нищо общо с тях, че не се е намесвал в случая и изобщо в работата на съдебната система.

“Не се намесвайте в политиката, както

аз не се меся в

работата на

магистратурата

Който иска да се занимава с политика, да дойде оттатък, на другия терен, да ме бие на избори и да управлява”, призова Борисов висшите магистрати, които го посрещнаха на крака.

Премиерът изтъкна, че изпитва и проявява само уважение към съдебната система. “Никой досега не е дал толкова пари на магистратурата. В сряда правителството отпусна 7 млн. лв., за да се направи само подходът към военното НДК, където ще правораздават част от софийските магистрати”, каза Борисов.

Според него е унизително ВСС “да го вкарва във фирми”, да го разпитва има ли отношение към скандала “Яневагейт”, след като не е нито съд, нито прокуратура.

“Избрани сте за друга работа, не да ме викате. Има прокурор да ме обвини, съдия да ме осъди. Колко пъти ме викаха в прокуратурата. Чинно заставам прав на банката и отговарям като всеки човек. Не ме е страх нито от вас, нито от истината”, каза премиерът на висшите магистрати.

“Аз нямам претенции да съм съдия или прокурор. Но аз получавам докладите, Народното събрание мен пита какво съм направил за реформата. Вие сте тези, които трябва да реформирате съдебната система. Но въпросите са към нас, въпреки че представителят на държавата във ВСС няма глас”, обърна се премиерът към висшите магистрати.

Борисов изтъкна, че

изпитва само

уважение към

съдия №1

Лозан Панов

и че никога не се е месил в работата му. “Само при катастрофата му изпратих охрана и го уверихме, че е случаен инцидент”, изтъкна премиерът. Той имаше предвид инцидент, който Панов претърпя след като бе номиниран за председател на Върховния касационен съд - бе блъснат от кола след джогинг.

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов показва SMS-а, препратен му от премиера Бойко Борисов.

 

Даниела Костова от етичната комисия на ВСС, която ръководеше проверката по “Яневагейт”, увери премиера, че комисията е решила да изслуша и разговаря само с магистратите, споменати в разговорите между Янева и Ченалова, но не и представители на изпълнителната власт.

Именно заради това по-рано при дебатите в съвета по скандала “Яневагейт” Панов попита дали етичната комисия на ВСС се е опитала да покани Борисов на разговор.

Според него проверката по скандала приключила бързо, но не била задълбочена и не разкривала истината.

Малко по-късно - в 12,14 ч., докато още течаха дебатите,

Панов получи

SMS, препратен

му от телефона

на премиера:

“Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме.”

Панов го прочете пред съвета. Бе възмутен, защото ВСС още не бе решил нужно ли е и премиерът да бъда поканен на разговор от етичната кочисия по скандала “Янева гейт”, или не. Съветът излезе в почивка и се събра отново към 14 ч, когато дойде премиерът.

Борисов потвърди, че е изпратил SMS на Панов, но не каза от кого е получил информацията от заседанието. По думите му това нямало значение.

Панов упрекна Борисов, че след като бе генератор на историческия компромис за промени в конституцията, при второто им четене в парламента тогавашният правосъден министър Христо Иванов бе “сам в пленарната зала, без подкрепата на премиера и на други министри”.

“Ще останеш сам,

след като обявиш

война на всички”,

отвърна премиерът. Той припомни, че след оставката на Христо Иванов като правосъден министър заместниците му са останали да работят с новия министър Екатерина Захариева. В четвъртък тя за първи път председателстваше заседание на ВСС.

Борисов припомни още, че в коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторският блок при съставянето на правителството не са били предвиждани промени в конституцията. “За тях са нужни 180 гласа в парламента, а ГЕРБ и реформаторския блок имаме над 120. Въпреки това конституцията бе променена и вече ВСС гласува явно и кадровите решения, бе разделен на две колегии, увеличиха се правомощията на инспектората към ВСС”, подчерта премиерът.

“Мислех, че ме викате за някакъв гейт, а ме питате защо не сме променили конституцията? Исках да я променя, но с 84 депутати не мога”, каза още Борисов.

“Атакувате ме политически. Критикувате ме за работата на парламента и на моята парламентарна група. Това не е ваша работа. Мен са ме избрали 1 млн. българи. Когато вас ви изберат 1 млн., ще дойдете при мен”, реагира Борисов на думите на Панов.

Той призова магистратите “да не се вкарват в политически игри,

да не се

подлъгват, че ще

има нов проект,

който ще победи

ГЕРБ

“Избирателите са тези, които гласуват”, каза премиерът и допълни, че лидерът на ДСБ Радан Кънев “иска да си прави нов проект, за да стане президент”.

Пред ВСС Борисов подчерта, че няма нищо общо с двете съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. “Дори си позволих да кажа “каки”, за да ме оставят на мира”, обясни той. Припомни, че е разговарял с Румяна Ченалова, след като тя положила големи усилия, за да успее да се срещне с него в Министерския съвет и да му каже, че срещу нея има гонения, защото била много тревожна. “Отговорих , че нищо не мога да направя. Имам навика да приемам всички, които са в беда”, допълни премиерът.

Главният прокурор Сотир Цацаров не участва в дебата. Той закъсня за заседанието на съвета заради съвещание в прокуратурата за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца.

 

Незабравка Стоева от ВСС призова Лозан Панов да започне да ходи по земята

Тя избухна срещу председателя на Върховния съд, който от месеци се опивал

от собствената си реч и не се интересувал от друго

 

“Слезте на земята, който ходи на пръсти, далеч не стига”, така се провикна вчера Незабравка Стоева от ВСС към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Нека да започнем да ходим на земята, каза още тя.

“В последните два месеца се държите така, все едно сте телепортиран извън България - звезда, светеща и по никакъв начин независеща от процесите, които се случват в България.”

Това предизвика лек конфуз, защото се случи по времето, когато там бе премиера Бойко Борисов. “За мен ли говорите?”, прекъсна я премиерът Борисов. Стоева уточни, че говори за шефа на ВКС. “Лозан Панов говори само за своята реч. Постоянно си противоречите - едно говорите, друго вършите. Недейте да изолирате себе си от всички процеси, сякаш дойдохте отнякъде и ставате съдник. Игнорирате парламента, всички колеги. Имате подкрепа на 200 човека…”, продължи Стоева. Калин Калпакчиев от ВСС я прекъсна: “Повече са.” Стоева се съгласи и продължи: “Измислената афера “Яневагейт” не може да е темата и тази година”.

Възмутен, че ВСС иска пак да го вика за “Яневагейт”, без да е съд или прокуратура, премиерът Бойко Борисов покани съвета на заседанието на МС в сряда да ги пита за съдебната реформа. Идеята предизвика оживление сред висшите магистрати, повечето с усмивки казаха, че биха отишли.

Премиерът обясни и защо не е присъствал на тържеството за 135-годишнината на Върховния касационен съд, на което председателят му Лозан Панов призова съдиите да кажат “Не” на страха” и заради което бе проверяван от етичната комисия на Висшия съдебен съвет.

“Бях поканен, но не дойдох, за да не излезе, че се меся в работата на съда”, каза той.

Борисов изтъкна, че взема отношение към съдебната система само когато става дума за финансирането и за осигуряване на сгради. “Създава се напрежение. Да приключим дотук. Фразата “съдебна реформа” трябва да изчезне от нашия речник, след като бъде направена, разбира се. Каквото е необходимо от моя страна, го имате”, увери премиерът висшите магистрати и им обеща подкрепа, каквато винаги е оказвал, когато е имало нужда.

 

С 13 гласа “за” съветът прекрати проверката

“Яневагейт” - записите са незаконни и манипулирани

 

След продължителни дебати и след разговора с премиера Бойко Борисов Висшият съдебен съвет прекрати проверката за записите между бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и отстранената оттам съдийка Румяна Ченалова.

Това бе становището на етичната комисия на съвета, която извърши проверката. 13 от съвета го подкрепиха, трима бяха “против”, а четирима се въздържаха.

След осем заседания, проведени през последните два месеца, етичната комисия стигна до извода, че нито двете съдийки, нито споменатите от тях магистрати са нарушили етичните правила. Основният аргумент е, че записите, които периодично се пускаха от сайта “Биволъ”, са манипулирани. Това е установила експертизата, назначена от прокуратурата, и с която комисията разполага. Затова записите не са достоверна информация за съдържанието на разговорите.

Освен това не може да се установи кога са направени записите, а има само данни за софтуера, с който са обработвани. “Всички замесени в разговорите хора отричат да са обсъждали отстраняването на Владимира Янева. Единствено Румяна Ченалова заяви неколкократно, че Янева е съобщавала тези факти. Но това, че Ченалова не помни кога, къде и пред кого са проведени разговорите, е доста нетипично, се казва в становището на етичната комисия.

Проверката на съдържанието на разговорите с други способи не установява нарушение на магистрати и членове на ВСС, констатира още етичната комисия.

Калин Калпакчиев призова комисията да продължи проверката в сътрудничество с прокуратурата, защото според него не са изчерпани всички възможности да се установи достоверността на съдържанието на разговорите. Не може да се иска проверка на фактите от разговорите, след като те са манипулирани, отвърна Даниела Костова.

След като “лицето на ВСС” Соня Найденова постави въпроса, че сред предоставените на висшите магистрати материали липсва експертизата, тя бе предоставена на всички, които са искали да я прочетат по време на почивка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване