01/15/16 12:28
(http://pik.bg)

Бъчварова: Оградата по границата с Турция има огромен ефект, a дори не е завършена

Бъчварова: Оградата по границата с Турция има огромен ефект, a дори не е завършена

Преградното съоръжение по южната ни граница доказва своето качество и значение, още преди да бъде завършено.

Това заяви от трибуната на НС вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на бившия военен министър Ангел Найденов относно изграждане на възпрепятстващо съоръжение по границата ни с Република Турция. "В предишните години сме се съгласили, че едно от големите предизвикателства пред България е бежанския поток. Това звучи още по-реалистично за тази година. Засега не се вижда решение на проблемите, които предизвикват бежанската вълна.

Моят въпрос е разделен на три части. Кои фирми ще строят оградата, колко ще струва един линеен метър и кога ще бъде завършен строежа?", попита депутатът от БСП. "Преградното съоръжение по нашата южна граница е доказало своето качество, дори преди да бъде завършено. То оказва предпазващ ефект. Ние внимателно следим и проектираме изграждането на съоръжението. То е с дължина 162 км и попада на територията на три общини - Хасково, Ямбол и Бургас. Най-трудно е изграждането в Бургас", разкри Бъчварова.

"Може да се запознаете с всички договори на интернет страниците на общините. Има пет основни разлики между сегашното съоръжение и това, което българската армия строи през 2014 година. Сега има пълно поцинковане на всички елементи. Дебелината на сегашните елементи е фи 4, а старат дебелина е фи 1,8. Сега се изграждат пътища и подходи към оградата, което улеснява работата. В новата ограда се залагат по три ролки бодлива тел, а в старата бяха по две. В Бургас съоръжението се изгражда от три различни фирми. В Хасково строежът се осъществява от две фирми. Същото е и в Ямбол", завърши вицепремиерът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване