01/15/16 07:19
(http://www.klassa.bg/)

В САЩ започват проверки кой купува с пари в брой луксозни имоти

 Притеснено от навлизането на мръсни пари в сегмента на луксозните имоти, финансовото министерство на САЩ обяви в сряда, че ще започне да проверява кои са конкретните лица, стоящи зад покупките.
 
Инициативата започва от две от най-популярните места - Манхатън в Ню Йорк и окръг Маями-Дейд във Флорида.

Властите искат да хвърлят светлина в едно от най-мрачните кътчета на този пазар - сделките, в които всичко се плаща с пари в брой от името на фиктивни компании или създадени изключително с цел извършване на конкретната покупка с цел прикриване личността на купувача, разказва "Ню Йорк таймс".

Изданието твърди, че за пръв път федералното правителство започва да изисква от имотните агенти и компании да разкриват истинските имена на хората в такива сделки. Това вероятно ще разтърси този сегмент, печелещ огромни суми през последните години от строителния бум, зависим почти изцяло от богати клиенти, които не искат да се разкриват имената им.

Използваните методи не са незаконни, но финансовото разузнаване подозира, че чрез тях се правят опити за изпиране на средства от престъпна дейност, включително такива, изнесени без деклариране в офшорни зони или територии с преференциален данъчен режим с цел укриване на доходи от данъчните власти в САЩ.

За Манхатън ще трябва да бъдат докладвани подробностите за всички имотни сделки над 3 милиона долара, а в Маями-Дейд - над 1 милион долара. Според статистиката на компанията to PropertyShark през миналата година в Манхатън са извършени продажби на 1045 жилища над този праг на обща стойност 6.5 млрд. долара.

Засега схемата ще действа само от март до август, но ако се установи, че има подозрителни средства в много продажби, тя ще стане постоянна и ще се разпространи върху цялата страна.
 
Имотните агенти често не познават крайния си клиент и законът не ги задължава да разполагат с такава информация. Разследване на "Ню Йорк таймс" показа неотдавна, че почти половината от жилищата в САЩ на стойност над 5 милиона долара се купуват през специално създадени за тази цел компании. За Манхатън и района на Лос Анжелис този дял е още по-голям.
 
Само в един от комплексите до Сентръл парк в Ню Йорк журналистите установиха, че сред купувачите има разследвани от федералното правителство - руски сенатори, бивш губернатор от Колумбия, британски финансист и бизнесмен, свързан с премиера на Малайзия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване