01/15/16 12:36
(http://pik.bg)

Велико Търново готви проекти за социализация и реставрация на Трапезица и Царевец

Велико Търново готви проекти за социализация и реставрация на Трапезица и Царевец

Община Велико Търново подготвя нови проекти за социализация и реставрация на крепостите Трапезица и Царевец, съобщи кметът Даниел Панов. Готова е и разработка за паркинг и подходи към храма "Св. Четиридесет мъченици" на стойност 250000 лева.

С проектите ще се кандидатства за финансиране по приоритетна ос 6 на Оперативна програма "Региони в растеж", по която ще се отпускат средства за паметници на културата с национално значение и туристическа инфраструктура към тях. Амбицията на Даниел Панов и екипа му е да надграждат постигнатото в сферата на туризма, а интересът към старата българска столица да продължи да расте с устойчив темп.

Крепостта Трапезица е с приоритетно място в новата концепция, а след нейната реализация тя ще бъде отворена за туристи. Идеята е Велико Търново да разполага с още един атрактивен туристически обект, напомнящ за славния столичен период на града. Предвижда се монтиране на системите за известяване и безопасност, включително сигнално-охранителна дейност и пожароизвестяване. Ще бъде въведено и електронно чекиране - из крепостта ще се влиза с магнитни карти. Туристите ще могат да ползват два входа, за да посетят Трапезица. Едната възможност ще е чрез съществуващия фуникуляр, който може да превозва до 20 пътници, а другата - чрез пешеходен подход.

Долната станция на фуникуляра е на два етажа, разполага с голям санитарен възел и свободна площ за създаване на посетителски център и гардероб за туристи. Там могат да бъдат предлагани и сувенири. Релсовият наклонен асансьор бе изграден по европейски проект за 4.8 милиона лв, заедно с подпорна стена и художествено осветление на Трапезица. В момента с близо 3 милиона лева от азербайджанската фондация "Гайдар Алиев"се реставрират част от северната крепостна стена и три църкви, оформят се централна туристическа алея и експозиционен център.

По този проект ще бъдат изградени паркинг и тротоари, както и ще бъдат асфалтирани подходите за автомобили до станцията на релсовия асансьор. Кметът Даниел Панов припомня, че по негово предложение и с решение на Общинския съвет стопанисването и управлението на крепостта Трапезица е възложено на Регионалния исторически музей.

Ръководството следва да предложи проекти за поставянето на информационни табели и за възможните експозиции. Концепцията за крепостта Царевец включва изграждане на средновековна алея на занаятите, възстановяване на останалата част от царския дворец, както и реставрационни дейности и финансиране на нови археологически разкопки на хълма и в подножието му. По план финансовият механизъм ще бъде отворен в началото на лятото, когато ще бъдат оповестени и критериите за кандидатстване. Общият обем на средствата за България ще е близо 200 милиона лева, уточниха от местната администрация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване