01/15/16 21:18
(http://www.klassa.bg/)

ВСС, стани! ВСС, мирно!

 По-малко от две седмици преди Европейската комисия да публикува доклада си за България, правителството на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС), и премиерът изнесоха поучителна демонстрация. Нагледно беше показано защо България не може да се нарече правова държава, в която разделението на властите е химера, а върховенството на закона - кухо пожелание в конституцията.

Тази седмици за пореден път кадровиците на съдебната власт показаха, че не могат да произведат независима проверка на съмненията за корупция, които бяха посадени с изтеклия запис между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.  

Историята накратко
През ноември сайтът "Биволъ" започна да публикува части от запис, направен през февруари, в който Владимира Янева разказва на Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки разговорите си с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на Върховния административен съд Георги Колев, с градския прокурор на София Христо Динев, с членовете на ВСС Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Милка Итова. С тях Янева обсъжда бъдещото й обвинение и отстраняване от длъжност заради аферата "Червей", която в петък беше осъдена на една година условно заради давани от нея незаконни разрешения за подслушване. Доколкото скандалът замесваше и ръководителя на единната и централизирана прокуратура и ключови членове на съвета, тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се обърнаха към президента с искане той да сформира комисия по случая. Росен Плевнелиев отказа с мотив, че няма такива правомощия. В крайна сметка въпрeки нежеланието си след настояване на Европейската комисия, магистрати и неправителствени организации съдебният съвет започна проверка по случая, която беше възложена на Етичната комисия.

И така съвсем очаквано в четвъртък с неубедителни мотиви кадровиците прекратиха образуваната проверка по случая, като приеха, че няма данни за нарушение, защото записите са манипулирани.

По време на дебата думата взе председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който постави логични въпроси - кои лица са били поканени за изслушване (и дали сред тях например са премиерът Бойко Борисов или градският прокурор Христо Динев), защо експертизата на записите не се показва на членовете на съвета. Малко по-късно Панов получава SMS от премиера Борисов, който очевидно му препраща съобщение от друг: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме."

Манипулативното (доколкото Панов не е предлагал Борисов да бъде извикан в съвета) съобщение очевидно е изпратено от член на ВСС (щом говори в първо лице за това, че предложението не е прието). Кой е той няма голямо значение - сервилното отношение на кадровиците на Темида към премиер-министъра предполага, че може да е всеки от 17-те представители на мнозинството, което брани интересите на статуквото в системата. Ден по-късно Борисов каза, че всъщност SMS-ът е пратен от негов сътрудник, който не бил член на ВСС. Защо сътрудникът на Борисов твърди, че може да гласува на заседанията на съвета, така и не стана ясно.

Малко след като Лозан Панов показа съобщение с обяснението "време е съдебната власт да запази достойнството си", Бойко Борисов дойде във ВСС, за да бъде посрещнат на крака от мнозинството членове на съвета. Последва 50-минутна среща, в която Бойко Борисов обясни на членовете на съвета, че са "избрани за друга работа, не да ме извиквате да ме разпитвате", а кадровиците един през друг се състезаваха да го ухажват и да му благодарят. Погледите, реакциите, въздишките - цялото поведение на 17-ката показваше, че в актуалния си състав съдебният съвет трудно може да отстоява независимостта на съдебната система.

Гротескната среща, в която Борисов обвини съвета и в частност Лозан Панов, че се занимават с политика заради опита да го поканят за изслушване по "Яневагейт", показа ясно до каква степен органът, който назначава, повишава, проверява всички съдии и прокурори в България, е пристанал на изпълнителната власт. А само преди година Бойко Борисов на няколко пъти заяви, че този състав на ВСС трябва да бъде разпуснат, защото се е компрометирал.

Заради нежеланието си да се кооперира с мнозинството във ВСС и да си затваря очите за нередностите, както и за позицията му срещу окастрянето на промените в конституцията, изразена в речта по случай 135-годишнината на ВКС, Лозан Панов стана основна мишена на бранителите на статуквото във всичките им проявления (медийни, политически, магистратски и т.н.). Само няколко дни по-рано ВСС разискваше дали да образува проверка срещу Панов заради речта му, но след като над 200 съдии застанаха в негова подкрепа, Етичната комисия реши да прекрати проверката. С поведението си в четвъртък Бойко Борисов също се постави  при противниците на председателя на ВКС.  "Няма да ме спрат никакви проверки, заплахи или медийни операции "Респект", каза преди заседанието на съвета в четвъртък Лозан Панов.

Неслучилата се проверка
От началото на скандала сайтовете и вестниците, обгрижващи интересите на Делян Пеевски и главните действащи лица в скандала (Сотир Цацаров, Георги Колев и Ясен Тодоров), умело успяха да пакетират и Борисов в "Яневагейт". Ролята на премиера в скандала обаче е силно преувеличена - от думите на Владимира Янева става ясно, че главният прокурор Цацаров я предупреждава, че ще трябва да "я опраска" по искане на Борисов.

Към момента на разговора (началото на 2015 г.) ръководеният от Янева Софийски градски съд (СГС) се тресе от скандали, на които ВСС отказва да реагира. Върху министър-председателя има натиск от ЕК и дипломатическия корпус, което вероятно го мотивира, далеч не в духа на разделението на властитe, да поиска "главата" на председателката на градския съд. В същото време от думите на Янева (които бяха потвърдени от другия участник в разговора - Румяна Ченалова) става ясно, че замесените магистрати и членове на ВСС са обсъждали производство срещу нея и са съгласували бъдещите си действия. Именно тези обстоятелства трябваше да бъдат изяснени в проверката - нещо, което така и не се случи. "Проверката е прибързана и съвсем не са изчерпани всички способи. Не са поканени всички лица, не са изискани разпечатки от централата на Сметната палата (Янева твърди, че Цацаров и се обаждал от служебния телефон), от Viber", коментира пред "Капитал" членът на съдебния съвет Калин Калпакчиев, който е един от малцината, които настояваха за обективна и задълбочена реакция. Именно в тази посока беше и коментарът на Лозан Панов, провокирал SMS-а до премиера. По време на монолога си пред ВСС премиерът Борисов на няколко пъти натърти, че съветът няма право да го вика.

Никой не опонира на тази теза на премиера, въпреки че преди няколко години при друга проверка ВСС използва силите на ГДБОП, за да доведе принудително свидетели по дисциплинарни проверки. По този начин членовете на кадровия орган на съдебната власт на практика се съгласиха, че каквито и съмнения за неетично поведение да има, те могат да ги проверят единствено ако всички замесени желаят да сътрудничат. Или по-скоро тогава, когато мнозинството в съвета иска това.

Големият проблем
"Това не е скандал. Това е конституционна криза. Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Ченалова - Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с есемеси, дори не със закони като в Полша", написа във facebook бившият правосъден министър Христо Иванов, явно препращайки въпроса към Европейската комисия, която очевидно не успява да бъде достатъчен стимул за реформа. Именно в тази посока беше и писмото, което в петък беше изпратено от най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите в България (ССБ), и до Европейската комисия. В него ССБ напомни, че "така дълго дефинираният проблем за слабостите в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност бива прикриван и остава все така нерешен", и призова комисията "да постави акцент при изготвянето на препоръки към действието на българските управляващи от политика на предприетите действия да преминат към политика на постигнатите резултати", защото "ерозията на държавността в страната засилва ерозията на европейските ценности и превръща една част от границата на ЕС в несигурно пространство за икономиката, свободната стопанска инициатива, сигурността и човешките права".

В целия този казус има и добра новина. Защото ако до този момент членовете на ВСС успяваха да се измъкнат сухи от всеки скандал, а обърканият контекст (всяко чудо за три дни, но на всеки три дни чудо) затрудняваше европейските експерти, сюжетите в градския съд, героите в тях и обвързаностите им са добре известни на Брюксел и този път флагрантният отказ на институциите да се занимават със случая едва ли ще мине незабелязано.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване