01/15/16 21:09
(http://www.klassa.bg/)

Една година условно за Владимира Янева по делото "Червей"

 Година условно и три хиляди лева глоба – това са наказанията съответно за бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева и бившия шеф на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Съдът призна Янева за виновна в това, че е разрешавала прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на Автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" (АИС ЦПР) много над законоустановения срок. Костадинов беше оправдан по обвиненията, че е подавал искания за прилагане на тези СРС-та с невярно съдържание, но пък беше признат за виновен по второто обвинение срещу него – за компютърно престъпление. Което се е изразило в това, че е използвал чужд акаунт и парола, за да търси информация за члена на управителния съвет "Химимпорт" Иво Каменов в инфомормационните масиви на МВР.
 
Бившата председателка на Софийски градски съд все пак получи осъдителна присъда за разрешаваните СРС-та, въпреки публичното изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, че нейната вина по делото не може да бъде доказана. И въпреки непублично споделеното от Янева на съдия Румяна Ченалова обещание на Цацаров да "завоалира" нейната вина по случая в изтеклите покрай делото записи "Яневагейт".
 
Днешната присъда се превърна в първата малка победа на прокуратурата от средата на миналата година насам по знаково дело – след като Цветан Цветанов беше осъден и на втора инстанция от Софийския апелативен съд (но впоследствие оправдан от ВКС). Оттогава до днес по всички дела от висок обществен интерес бяха чути оправдателни присъди – по делото на Веселин Георгиев – Батко (че е възлагал обществени поръчки за 120 млн. лв. на своите братя), по това на Христо Бисеров за валутни престъпления и по делото на Емилия Масларова – за длъжностно присвояване на близо 11 млн. лв. от ремонта на социалния дом в Стара Загора.
 
Дело, пълно с разкрития
Първоначално държавното обвинение  твърдо държеше делото да се води при закрити врати. И при свидетелските показания стана ясно защо – почти всяко заседание пораждаше своеобразен мини-скандал и разкриваше прелюбопитни факти от работата на службите и прокуратурата. Разпитаните свидетели по делото разкриха, че ДАНС е измислила "законов" начин да подслушва някого вечно, че прокуратурата нарочно е бавила делото едва до изтичането му в публичното пространство, а служителката на МВР, от чийто профил е ровена информация за Каменов, не си е сменяла паролата от 15 години. Отделно от това депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов разкри, че и основателят на НПСД Касим Дал също е бил подслушван незаконно. А Цветлин Йовчев разказа за кариерното израстване на Тодор Костадинов – което се е случило с помощта на самия него и отвъд правилата.
 
Докато течеше съдебният процес в СГС, в публичното пространство паралелно започна друг процес – на изсветляване на тъмните зависимости в съдебната власт. Това се случи със серия от записи, изтекли (и продължаващи да изтичат) в сайта за разследваща журналистика "Биволъ" - откъси от разговор между Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Оттогава насам  записите предизвикаха трусове във ВСС и хвърлиха съмнения за търговия с влияние и корупционни зависимости по високите етажи на съдебната власт, които обаче и до днес остават непроверени. ВСС образува проверка на случая, която преди няколко дни прекрати, а досъдебно производство се води от прокуратурата... под контрола на главния прокурор Сотир Цацаров, който също изтече в записите.
 
Свидетелят 34

Първоначално прокуратурата оповести, че срещу Тодор Костадинов има само едно обвинение – за документно престъпление. При прочитането на обвинителния акт в първото заседание по делото обаче се оказа, че срещу Костадинов е повдигнато и второ – за това, че е влизал в информационните масиви на МВР с чужда парола и е достъпвал данни за лице, посочено от прокуратурата само по неговото ЕГН. Последваща проверка показа, че въпросното ЕГН принадлежи на Иво Каменов.
 
След като изтече информацията за Каменов в медиите, съдията по делото на няколко пъти призова страните да не разпространяват лични данни. Това се случи и преди изчитането на пледоариите, когато съдът възприе подхода, че в случай, че се налага споменаването на лични данни и имена на свидетели, позволяващи идентифицирането им в публичното пространство, то те да бъдат посочени единствено по номера им в списъка с лицата за призоваване.
 
Прокуратурата се съобрази, но единствено по отношение на Каменов, чието ЕГН беше заменено със "Свидетел номер 34" (СН34). Всички останали свидетели – включително Светлозар Лазаров, Владимир Писанчев и Цветлин Йовчев, които също са публични личности, бяха назовани с техните имена. 
 
В крайна сметка пледоарията на прокурор Димитър Петров разкри, че според прокуратурата действията на Тодор Костадинов далеч не се ограничават с ровенето на информация с чужда парола. Държавното обвинение застъпи тезата, че както Костадинов, така и изпратените от него агенти на ДАНС, които са получавали достъп до сървърите на областните дирекции на Бургас, Варна и Шумен, не само са правили справки, но и са заличавали полицейски регистрации на "Свидетеля 34".
 
Това е ставало по време на целия срок на прилагане на СРС-тата. В периода от 16.09.2013 г. до 14.12.2013 г. според прокуратурата са правени пет справки за този свидетел от сградата на "Вътрешна сигурност" в МВР в София. Тогава е заличена криминалистическа регистрация на "Свидетел 34". На 12.11.2013 г. са направени седем справки за същия свидетел. Едната е направена лично от подсъдимия Тодор Костадинов. Това е станало през регистъра на МВР – Шумен. След което срокът за прилагане на СРС бил подновен с 60 дни. На 13.12.2013 г. са направени три справки за Каменов. Този път през акаунта на Тодор Костадинов – tpkostadinov.
 
По това време се прилагат СРС от агенти на ДАНС в същите два града – Бургас и Шумен. При разпита си пред съда обаче служителите заявиха, че опитите им да проникнат в системите на МВР удряли на камък  заради антивирусен софтуер. И поддържаха тезата, че са търсили "къртица" в МВР, която е заличавала криминалистически регистрации срещу заплащане.
 
През 2014 г. в пледоарията беше разкрито, че СРС-тата били продължени, а правените справки и заличавания също. На 08.06.2014 г. от сървъра на МВР Бургас са изтрити име и адрес отново на същото лице. Съдът все още не е публикувал мотивите от присъдата си и е не става ясно дали е възприел цялостната трактовка на държавното обвинение. Въпреки това обаче Костадинов беше признат за виновен по тази точка и му беше наложена глоба от 3000 лв.

ДАНС знае как да подслушва безкрай

От показанията на тогавашния ръководител на дирекция "Технически операции" в СДОТО Иван Бонев стана ясно, че ДАНС е измислила хитър начин как да подслушва безкрай. Агенцията заобикаляла ЗСРС като приемала, че дори и ден пауза да има между две искания за СРС спрямо един обект по една и съща разработка, то това означава, че  започва да тече нов срок. Така на практика обектът може да бъде подслушван и отвъд законноустановените максимални срокове – два месеца в общия случай и шест – при определени крайни изключения. Подобна теория развива и Владимира Янева в изтеклите записи "Яневагейт", която за периода, в който е била председател на СГС, е издала над 15 000 разрешения за прилагане на СРС.

Бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев разкри в закрито заседание и други случаи, в които на службата ѝ се е налагало да прилага СРС след изтичане на законовия срок. В пледоарията на държавното обвинение беше прието, че те обаче са прилагани при коренно различни условия, които допускат това – какъвто случай "Червей" не е. Подобна теза беше споделена и от председателя на Бюрото за контрол над СРС Бойко Рашков. Именно доклад, изготвен от ръководеното от него бюро за нарушения от страна на Владимира Янева, става повод за повдигането на обвиненията срещу нея.
  •  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване