01/15/16 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Извънклетъчната ДНК е като съобщение в бутика, съдържащо тайни за тялото ни

 Свободно движещи се частици ДНК се носят във вените ни. Когато клетките в тялото ни умрат, те отделят фрагменти от гени, част от които попадат в кръвния поток, слюнката и урината, пише The New York Times. Извънклетъчната ДНК е като съобщение в бутилка, съдържащо тайни за случващото се в тялото ни. Бремените жени, например, носят извънклетъчна ДНК от ембрионите си. Тест, който анализира ембрионална ДНК е доказал, че е значително по-точен при изследването за синдром на Даун, отколкото стандартните кръвни тестове. 
През 2012 година Джей Шендюр, генетик от Вашингтонския университет и колегите му са успели да реконструират целия геном на ембрион от извънклетъчна ДНК в слюнката на бремена жена. Екип от Станфордския университет пък е събрал ДНК фрагменти от кръвта на пациенти с присадени сърца и е открил ДНК на дарените сърца. 
В момента учените се вълнуват от перспективата за използване на извънклетъчна ДНК за тестове за рак. Вместо да разчитат на инвазивни биопсии, те се надяват да могат да откриват фрагменти в кръвта, които носят отличителните мутации на рака. За съжаление генетичната секвенция на извънклетъчните частици ДНК не показват откъде са дошли – ценна информация за лекарите, търсещи мястото на болеста. 
Всички клетки в тялото ни произхождат от една единствена оплодена яйцеклетка и наследяват еднакви гени. Причината да не сме хомогенна маса от протоплазма е, че клетките ни включват и изключват едни и същи гени по различен начин, развивайки различни видове тъкани. Те са като музиканти на концерт за пиано. Сядат пред една и съща клавиатура, но изпълняват различни песни. 
В изследване, публикувано в четвъртък в журнала Cell, д-р Шендюр и колегите му са предприели важни крачки към идентифицирането на произхода на извънклетъчната ДНК, като са се възползвали от начина, по който клетките контролират гените си.
ДНК се извива около милиони белтъчни снопчета, наподобявайки мъниста, нанизани на нишка. Някои гени са разположени на ДНК нишки извън тези снопчета, наречени нуклеозоми, но други гени се намират вътре в тях. Скривайки гени, нуклеозомите са в състояние да ги заглушат. Оказва се, че различните видове клетки складират различни отрязъци ДНК в нуклеозомите. 
Един от дипломантите на д-р Шендюр - Матю Снайдър, се е запитал какво се случва с тези нуклеозоми в умиращата клетка. След края на полезния живот на една клетка, тя бива унищожена от ензими. Но нуклеозомите, предполага Снайдър, може да предпазват ДНК, която са скрили. Ако е така, то голяма част от извънклетъчната ДНК в кръвните проби би трябвало да идва от нуклеозомите. Те биха могли да разкриват моделите на нуклеозомите в клетката, от която идват и така учените биха разбрали кой вид клетка ги е произвел. 
Снайдър и колегите му са тествали идеята. Те са изследвали кръвта на здрави хора за извънклетъчна ДНК и след това са проучили карта на човекия геном, за да разберат откъде идва всеки един фрагмент. Голяма част от извънклетъчната ДНК идва от региони в и около нуклеозоми, точно както предполага Снайдър. 
След това изследователите са проучили моделите на нуклеозомите в различни видове клетки и са установили, че всички здрави субекти са произвели извънклетъчна ДНК, идваща най-вече от нуклеозмите, намерени в кръвни клетки. Когато обаче са изследвали извънклетъчната ДНК от хора с напреднала форма на рак, картината е била различна. При пациент с рак на белите дробове, например, екипът е открил, че извънклетъчната ДНК е с различен модел – принадлежащ към вид клетка от рак на белите дробове. Изследователите са стигнали още по-далече – те са намерили съответствието на извънклетъчната ДНК от други пациенти с рак с вида рак, от който страдат. 
Откритията могат да направят възможно използването на извънклетъчна ДНК за откриване на важни признаци за заболявания. Проучването обаче все още е в съвсем ранна фаза и предстои още много работа до евентуални клинични тестове. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване