01/15/16 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Майкъл Дел може да спечели 4 млрд. долара от тв честоти

 През последните няколко години технологичният магнат Майкъл Дел инвестира усилено в местни телевизионни канали в САЩ. Сега милиардерът може спечели до 4 млрд. долара благодарение на усилията на правителството да откупи честотите, пише Wall Street Journal.

От 2011 г. насам контролираният от Дел инвестиционен фонд MSD Capital е сключил чрез дъщерната си OTA Broadcasting над дузина сделки на обща стойност около 80 млн. долара за независими тв станции, показват данните на правителството. Сред покупките са например платените 5 млн. долара за испаноезичен оператор в Сиатъл и придобиването срещу 7.25 млн. долара на група тв станции в областта на Питсбърг, които излъчват ежедневната обедна литургия от местната католическа църква и повторения на комедийния сериал от 80-те и 90-те "Розана".

Всички тези оператори излъчват програмите си на честоти, които съвместно се оценяват на до 4.2 млрд. долара, на базата на цените, определени от Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC). Агенцията се подготвя да организира търг за придобиването на тези честоти, които по-късно през годината да могат да бъдат препродадени на безжични оператори като AT&T, съобщава WSJ.

Най-ценният от притежаваните от инвестиционното дружество на Дел лицензи е за бивша корейска телевизионна станция в Ню Йорк, за която през март 2012 г. представителите на милиардера платиха 6.6 млн. долара. Сега началната цена на FCC за лиценза е 377 млн. долара.

Създателят на едноименния технологичен гигант Dell обаче вероятно няма да успее да спечели сумите, определени за начални цени на станциите си в аукциона, заради начина, по който се организира търгът. FCC ще започне процеса, като предложи най-високата възможна цена и след това ще намалява офертите си, докато получи най-ниската цена за честотите, от които се нуждае.

Целта е да се провокира участието на над 2000 оператора, които могат да се включат в аукциона. Така очакванията са крайните цени, които ще бъдат платени, да са много по-ниски от началните, а голяма част от станциите, които ще се включат в търга, изобщо да не бъдат придобити, отбелязва изданието.

Сред останалите собственици на местни честоти, решили да участват в процеса, са компании като CBS, подразделението на Comcast NBCUniversal, както и Univision Holdings, които са решили да продадат част от честотите си. В аукциона ще се включат и институционални инвеститори като Fortress Investment Group и Blackstone Group, които също притежават станции и търсят възможности да се възползват от растящите цени за спектъра. Миналогодишният търг на FCC за честоти привлече оферти за близо 45 млрд. долара, което беше над два пъти повече от очакванията на анализаторите, припомня WSJ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване