01/15/16 10:01
(http://www.dnevnik.bg/)

Намесата на Борисов показва липса на разделение на властите, смятат членове на ВСС


Намесата на премиера Бойко Борисов на заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък показва, че няма ефективно разделение на властите в страната, смятат членове на ВСС.

"Този есемес показва доста неща, които може би не би следвало да се случват във взаимодействието между един орган на съдебната власт и един орган на изпълнителната власт, какъвто е Министерски съвет и неговия министър-председател", заяви Соня Найденова от ВСС пред Нова телевизия.

"Министър-председателят нито беше извикан, нито беше поканен да дойде на вчерашното заседание. Неговото желание да дойде и да сподели своите виждания във връзка с проверката на ВСС по отношение на публично изтеклите разговори между съдиите Янева и Ченалова е негово лично решение. Нито ВСС, нито етичната комисия е взимала решение министър-председателя да бъде изслушван във връзка с тази проверка", каза тя.

Пред Би Ти Ви друг член на ВСС, Калин Калпакчиев, коментира, че случаят показва, че има зависимости в съвета. В подтекста на този есемес има заплаха, смята Калпакчиев.

"Това няма прецедент и е нечувано да се случи в една демократична държава... Изпратения есемес беше повод министър-председателят на държавата, може би в условията на спешен кризисен пиар, да се яви, без да е канен, във Висшия съдебен съвет."

Подобна теза за натиск и зависимости изказа и бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Няколко членове на ВСС са питали Борисов от кого е получил информация какво се случва на заседанието, но не са получили отговор. ВСС все още не знае кой е изпратил съобщението.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прекъсна дебата по "Яневагейт" на вчерашното заседание на ВСС, за да прочете току-що получен есемес от номера, който той има на премиера Бойко Борисов. Съдържанието на съобщението бе:

"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме."



Малко след това премиерът Борисов пристигна във ВСС "заради желанието ви да се занимавате с политика". Той потвърди, че е изпратил есемеса на Панов, но не каза от кого е получил информацията от заседанието. По думите му това няма значение.

След възобновяването на заседанието ВСС прекрати с 13 гласа "за" проверката за записите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване