01/15/16 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Нови обвинения за братята, пребили Тодор - умишлено убийство по хулигански подбуди

 Десислав и Иван Дамянови може да  лежат в затвора от 20 години до до живот без право на замяна

 

Братята Десислав и Иван Дамянови, убили абитуриента Тодор Йорданов във Враца, ще бъдат съдени за предумишлено убийство по хулигански подбуди.

След силен обществен натиск в социалните мрежи, протести във Враца и още няколко града и намесата на главния прокурор за часове обвиненията на побойниците с прякори Поничките бяха променени.

Първоначално още в сряда окръжната прокуратура във Враца ги подведе под отговорност за непредумишлено убийство след нанесена лека телесна повреда. По този текст законът предвижда до 5 г. затвор.

След намесата на Сотир Цацаров в четвъртък сутринта обаче

екип на

Върховната

касационна

прокуратура

замина за Враца

Няколко часа по-късно братята Дамянови получиха по-тежкото обвинение, по което съдът може да им даде 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

На висшите магистрати Цацаров е възложил спешна проверка по хода на разследването и на действията на органите на досъдебното производство.

Бе разпоредена и втора аутопсия на трупа на 18-годишния младеж, която ще извършат съдебни медици от столичната Военномедицинска академия. За Враца заминаа екип от 3-ма съдебни лекари и кардиопатолог. Начело на екипа е д-р Цветелин Гатев. С тях тръгна и мобилната криминалистична лаборатория на националното следствие, която има най-модерната апаратура за събиране на доказателства. Това е един от първите случаи, при които ще се използва лабораторията, открита преди около месец.

18-годишният Тодор

 

Във вторник по обед в центъра на Враца двамата братя Иван и Десислав Дамянови пребиха ученика Тодор Йорданов пред погледа на дузина свидетели. Вместо да ги разтърват обаче, те снимали с телефоните си. От направените записи се вижда, че единият брат държи момчето, а другият го налага с ръце.

Внезапно Тодор

се свлича на

земята и повече

не идва в

съзнание до

смъртта си

малко по-късно в болницата.

От прокуратурата уточниха в четвъртък, че действително Тодор е носел метален бокс в дясната си ръка. Затова е свидетелствала и приятелката му Грета пред съдия. Пред медиите обаче момичето отрече категорично Тодор да е имал бокс. Според прокуратурата след побоя младежът изпуснал бокса на земята, а друг свидетел го е взел и го е изхвърлил (Какво каза говорителката на ВКП виж на 15-а стр.).

Боксът все още не е намерен въпреки щателното претърсване на мястото на инцидента.

Все

още няма

окончателно

заключение на

съдебните

медици,

извършили

първата аутопсия

на 18-годишния ученик. Според неофициална информация Тодор е починал вследствие на получен инфаркт по време на побоя и се е задушил, като си е глътнал езика. Би Ти Ви и БНТ съобщиха, цитирайки свои източници, че непосредствената причина за смъртта на абитуриента е попадане на храна в белия му дроб.

“Сутринта отидохме до патоанатомията, за да видим кога ще можем да вземем тялото на Тони и да насрочим погребението - каза брат му Ивайло Йорданов. - Оттам обаче ни върнаха и ни изненадаха, като обявиха, че е назначена нова съдебномедицинска експертиза и заключението ѝ ще ни бъде дадено по-късно.”

От първия момент се разминават и версиите за пристигането на линейката. Свидетелите на побоя твърдят, че екипът се е забавил с 30 минути.

Шефката на Спешния център във Враца д-р Галина Лещарска обаче заяви, че

линейката е

пристигнала 5

минути след като

им е бил подаден

сигнал от тел.112

Според електронния бюлетин на центъра пострадалото момче е било прието в спешното приемно на врачанската болница на 16-ата минута след получаването на сигнала и тръгването на линейката.

 

Лекарският екип поставил момчето на носилка и е започнал да го реанимира веднага.
Когато медиците
пристигнали,
Тодор вече не е
дишал, зениците
му били
разширени,
а сърдечната му дейност според доклада на лекарите е била неефективна.
Братът на Тодор -Ивайло, твърди, че баща му бил извикан заради побоя и отишъл с кола от място, отдалечено на 6 км от инцидента. Едва след като пристигнал, дошла линейката, която има да измине 3 км от спешния център до ул. “Иванка Ботева”, където лежал пребитият Тодор.

Трети ден по улиците на Враца и в социалните мрежи не стихват коментарите около нелепата смърт на младежа. Съучениците му от гимназия “Васил Кънчов” обявиха, че няма да се откажат от протестите и ще настояват за най-строго наказание на братя Дамянови.

В четвъртък вечерта на протест пред Съдебната палата в София се събраха няколко десетки граждани, дошли да подкрепят семейството на Тодор. По това време протест се провеждаше и във Враца с искане за справедливо наказание.

 

Градът въстана, когато стана известно първото повдигнато обвинение. Според наблюдаващия разследването зам. окръжен прокурор Владимир Дилков двамата са причинили смърт по непредпазливост вследствие на причиняване на лека телесна повреда.

Събраните стотици врачани пред полицията в сряда вечерта обявиха обвинението за нелепо.
Хората съзряха
корупция и
обявиха, че ще
протестират,
докато обвинението не бъде променено, така че да предвижда по-тежка санкция.
Ако имахме налагане на доживотни присъди при подобни прояви или смъртно наказание, много от тези трагедии нямаше да се случат, смятат съучениците на убитото момче.

Според врачанския окръжен прокурор Десислав Начков протестите и изказванията за смъртта на Тодор са натиск върху магистратите.
Той призова хората да се успокоят и да оставят разследващите органи да си свършат работата.

“Някои от протестиращите пред РПУ са били сред свидетелите на случилото се и са били разпитани от полицията - каза Начков. - Там те са дали коренно различни показания от това, което казват пред камерите и в социалните мрежи.
Ние си вършим работата. Не можем да съдим човек, без да сме разгледали делото. Имаме поговорка, че когато общественото мнение влезе в съдебната зала, законът излиза”, каза Начков.

Прокурорът допълни, че е изпратил всички показания и доказателства в София и е разговарял с главния прокурор Цацаров и заместника му по случая.

Народният представител от ВМРО Красимир Богданов поиска министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова да проведе среща по проблемите на престъпността във Враца, припомняйки поредицата трагични случаи, завършили с убийство на младежи през последните години.
Бъчварова
разпореди
допълнителни
мерки и засилено
присъствие на
полицията
по улиците на Враца, съобщи самата тя в кулоарите на парламента.

Като “абсолютно тревожна и недопустима” проява на насилие определи министърката убийството.
Съчувствам на
всички, но
полагаме всички
усилия, за да
изясним този
случай и да има
справедливи
наказания,
допълни тя. И обясни, че също е много разстроена и разтревожена.

Тя подчерта, че полицията във Враца към момента има много добри резултати.
Пратените от Сотир Цацаров прокурори във Враца ще проверяват и твърденията на кмета на града Калин Каменов, който обяви публично, че е бил изнудван от собственика на местния новинарски сайт Даниел Бузов.

Екипът от ВКП ще работи на място и в районната прокуратура в Бяла Слатина. Ще се проверяват преписки и дела, засягащи кмета на с. Галиче Ценко Чоков и членове на семейството му.

Грета Георгиева, приятелката на Тодор

 

 

Грета, приятелката на Тодор: Враца се превръща в гробище на младите

 

рета Георгиева, момичето, с което Тодор е седял на един чин в XII “а” и с което са били близки приятели, обяви пред съучениците и преподавателите си, че Враца се превръща в гробище на младите хора. Според нея не може да има оправдание поведението на биячите, които налагали Тодор с цел да го убият, и не може да приеме, че смъртта му е настъпила по непредпазливост.

“Двамата, които не познавах, дойдоха първи към Тони и го напсуваха - заяви приятелката на Тодор пред журналисти. - Отвориха му вратата и той излезе, защото има смелост и мъжка чест. Имаше агресия дори и към мен. Щяха да ме набият, ако не се бях отдръпнала, за да извикам близките на Тони. Те бяха два пъти по-големи от него. Единият го държеше, а другият го биеше. Виках с цяло гърло да дойде линейка. Само един човек помогна, като направи сърдечен масаж и дишане уста в уста на падналия Тони.”

Според съучениците на Тодор проблемите във Враца и в цяла България са заради стреса сред хората, корупцията сред правоохранителните органи и липсата на справедливост.

Към протестите се присъединиха и от клуба по таекуондо, в който Тодор е тренирал от няколко години, и от врачанския клон на неправителствената организация “Анимал хелп”, в която убитото момче и приятелката му Грета били доброволци.

Като поредната ужасна трагедия и проява на най-висшата форма на агресия - физическото унищожение, определиха смъртта на Тодор неговите треньори по бойни изкуства Ирен и Илия Цветкови.

За тях това е демонстрация на просташко мутренско поведение и ярко контрастиращата липса на обществено самосъзнание и отговорност.
Убитото момче е тренирало в отбора по таекуондо на Враца, но никой не го познавал като конфликтна личност.

Семейство Цветкови пита колко деградирал трябва да е човек, за да отнеме живота на дете. “Потресени сме и думите не стигат, за да опишем мъката, гнева, разочарованието си - написаха на страницата си във фейсбук Цветкови. - Отиде си поредната чиста душа, отиде си едно от нашите деца. Къде останаха справедливостта и честната игра, къде са правилата, къде е възпитанието?”

“Няма оправдание за подобни деяния! Хиляди слова са недостатъчни, за да се опише ужасното чувство на празнота и изгаряща мъка! Тодор беше един от хората, на когото сме гласували такова доверие в съвместната ни работа в клуба по бойни изкуства “Кум Рьонг”.

На него сме поверявали без притеснения, че няма да се справи, както организационна работа в клуба, така и тренировъчния процес. Въпреки крехката му възраст той бе един изключително дисциплиниран спортист, добродетелен и честен.”

Говорителката на ВКП Румяна Арнаудова показва схемата с получените 28 травматични наранявания по тялото на Тодор Йорданов.

 

Румяна Арнаудова, говорителка на ВКП: Установени са 28 удара по тялото и главата на Тодор

 

От прокуратурата във Враца не са действали под натиск, но към 15 ч в сряда събраните доказателства не са били достатъчни за повдигане на обвинение в убийство. Допълнителни доказателства са постъпили след това и вече е било възможно обвинението да се промени.

Към момента Иван и Десислав Дамянови са все още в ареста и предстои да им бъде разгледана мярката за неотклонение.

Установени са много свидетели, които продължават да се разпитват. Очакват се резултатите от съдебномедицинската експертиза, които ще станат готови след 15 дни. Тя е от изключително значение за делото. Трябва да бъде установена максмално точно фактическата обстановка на инцидента. Разследващите проверяват всяка дума на разпитаните свидетели. Иззети са записи и множество доказателства.

Наблюдаващият делото прокурор беше запознат с допълнителните събрани доказателства. Установени са 28 охлузвания по тялото и главата на починалото момче. Боксът, за който разследващите са категорични, че е собственост на Тодор и с него е удрял двамата братя, все още се издирва.

След схватката момчето е изпуснало металното оръжие на земята. Негов приятел го е взел и прибрал. По-късно е изхвърлил бокса на около 15 м от мястото на убийството. Това признал самият той пред разследващите. Въпреки че районът бил щателно претърсен, боксът не е открит.

По отношение на двамата братя нямаме информация да са нанасяли удари с нещо друго освен с ръце и крака.

 

Биячите известни с агресия и необуздано поведение

 

Братята Дамянови - Десислав, на 36 г., и Иван, на 32 г., които пребиха до смърт Тодор Йорданов, са по-известни във Враца с прякора си Поничките. Хора, които ги познават, запазват мълчание. Или бързат да сменят темата, или признават, че не им се говори за Поничките, защото братята винаги намирали начин да отмъстят.

ИВАН ДАМЯНОВ

 

Двамата са родом от с. Девене, но са израсли във Враца, където родителите им работели в торовия комбинат “Химко” и се сдобили с жилище в областния град. В селото ходели рядко и хората там не ги познавали добре според кмета Николай Мицов.

“Бащата на братята Пламен Дамянов вече е пенсионер, а майката Мариана обслужва семейния им хранителен магазин - разказа Мицов. - Чухме какво са направили синовете им и бяхме шокирани. Чух, че на баща им му станало зле и се затворил вкъщи.” Осмелилите се да говорят твърдят, че братята били агресивни и необуздани. Често - в центъра на скандали. Докато били по-млади, се забърквали в кражби на коли. Криминалисти твърдят, че “стажували” в банда, разбита преди 6-7 г.

През 2010 г. по-големият брат Десислав регистрира фирма, чрез която прави автокъща “Норд Роуд”, която се намира на шосето за Монтана. Тя продава употребявани вносни коли. Купувачи често се оплаквали, че били мамени от братята с връщани назад километражи и други манипулации при продажбите.

След задържането на Дамянови в ареста се чу, че успели да предадат пълномощно на своя близка да разпродаде спешно всички коли. Щели да им трябват много пари в състоянието им на обвиняеми за убийството на 18-годишния Тодор.

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване