01/15/16 07:35
(http://www.klassa.bg/)

Поставиха на сцена „заключена“ пиеса за Левски

 Спряна по идеологически причини през 80-те години на миналия ХХ век пиеса, написана от журналистката Елена Димитрова, е първото за сезона премиерно заглавие от сцената на старозагорския драматичен театър „Гео Милев“.

В „Заарска завера 1873“ авторката разказва за един малко известен на широката общественост опит да бъде организирано освобождаването на дякон Васил Левски от турския арест след залавянето му при село Къкрина.

Сценичният вариант на камерната постановка е дело на Ивалин Димитров, а сценографията и костюмите са разработени от художника Златан Дрянов. Вокалът на песента, която преминава като червена нишка през цялата пиеса е на Евгени Господинов.

Опитът да бъде освободен Левски е бил замислен от южнобългарските комитети под ръководството на Атанас Узунов, като това трябвало да стане при евентуалното конвоиране на Дякона от София за Цариград.В основата на заверата е била предвидената в турското наказателно право възможност присъдата да бъде обжалвана пред най-висшата инстанция в Цариград.

По онова време два са били основните пътища до имперската столица. Единият от София до Саранбей, после с железница до Одрин и о там до Цариград. Другият е от София до някое дунавско пристанище, после с параход до Русе; от Русе до Варна с железница и от Варна по море до столицата.

Завераджиите дори изпратили в София Дончо Фесчията, за да събере информация кога и по кой път ще прекарат Левски. Към началото на февруари подготовката е завършена. Предвидено е било три чети на три места да саботират линията Саранбей-Одрин и една - линията Русе-Варна. Никой обаче не предвидил, че присъдата ще бъде произнесена не от нормален за времето съд, а от извънредна комисия, което предполагало и извънредни мерки.Предложената от комисията присъда била проводена по телеграф до султана, който я е одобрил и тя влязла незабавно в сила, припомня авторката. По думите й пиесата била спряна по разпореждане на тогавашното ЦК на БКП, за да не се създава напрежение между България и Турция.

Режисьорът на постановката е поверил ролите на : Жоро Райчев, Велин Величков, Илчо Димитров, Стефан Борисов и Тодор Тодоров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване