01/15/16 20:57
(http://www.klassa.bg/)

Русия възобновява стратегическото производство на самолетоносачи

 Русия възражда стратегическата област на съдостроенето – производството на авионосци, което страната загуби след разпадането на СССР, пише The National Interest. Русия две десетилетия възстановява съдостроителната промишленост и най-накрая се очертава това да бъде постигнато – към 2019 г. е планирано да бъдат възродени корабостроителниците, на които може да се строят авионосци.
Сега руският ВМФ има само един тежък авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов”. Построен е в съветско време в Николаев в Черноморския съдостроителен завод, който остана в границите на Украйна. Именно заради това на Русия й се наложи да възстановява корабостроителните си мощности, напомня NI.

Най-вероятно новото поколение авионосци ще бъдат заложени на стапелите на „Севмаш” в Северодвинск, тъй като единствено там неотдавна се оказа възможно да бъде ремонтиран авионосният крайцер „Адмирал Горшков”, продаден на Индия.

Според NI, построяването на новия авионосец вероятно ще отнеме около 10 г. миналата година в Русия беше представен проект за руски авионосец от ново поколение „Щорм” с водоизместимост 100 хиляди тона за 90 бойни самолета, който ще струва 5,6 млрд долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване