01/15/16 18:19
(http://www.dnevnik.bg/)

Съдът във Враца пусна под домашен арест обвиняемите за убийството във Враца


Окръжният съд на Враца постанови домашен арест за двамата братя Десислав и Иван Дамянови, обвинени в убийството на 18-годишния Тодор Йорданов, след като във вторник след свада и бой между тях момчето почина.

Прокурорът по делото Ивайло Христов обоснова мярката "задържане под стража" с това, че има реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление или да се укрият, в случай че не са задържани. По думите му доказателствата до този момент дават право за "обосновано предположение", че двамата са извършители на деянието и умишлено са умъртвили жертвата с нанасяне на удари. "Категорично заключение за причината за смъртта обаче може да има едва след хистологичните и химичните изследвания, въпреки аутопсията и реаутопсията, които вече са извършени", уточни обвинителят.

Защитниците на братя Дамянови - адвокат Светла Генова и адв. Росен Бончев пледираха за смекчаване на мярката на домашен арест, парична гаранция или подписка. Защитата настоя, че при чисто криминално минало и за двамата братя, както и уседнал живот във Враца няма основание да се вярва, че ще извършат ново престъпление или пък ще избягат. По-малкият брат – Иван живее на семейни начала с жена с която имат 4-месечно бебе. 

Защитата настоява също, че не може да се твърди, че между боя и настъпилата смърт има връзка без ясен резултат от аутопсията. Заедно с това адвокатите на подсъдимите заявиха, че очевидно обвинението е било увеличено заради обществения натиск, а за него няма основание. Въпреки общественото напрежение, Дамянови имат право на справедлив и безпристрастен процес, заяви защитникът им Светла Генова. Тя нарече непрофесионална обосновката на прокурора и смяната на преценката на прокуратурата.

След обявяването на мярката за неотклонение Десислав Дамянов заяви пред журналисти, че в спречкването двамата с брат му са се защитавали през цялото време от нападението на Тодор и че съжаляват за смъртта на момчето.

На въпрос защо има разминаване с показанията на прокуратурата, според която по тялото на Тодор Йорданов са преброени 28 охлузвания, заявиха, че не е вярно, че са го били.

Събралите се пред съда хора са се увеличили и посрещат новината с гняв. Казват, че ги пускат защото близка на единия брат работи в прокуратурата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване