01/16/16 16:07
(http://pik.bg)

50-метрово нефтено петно е засечено по Дунав

50-метрово нефтено петно е засечено по Дунав

Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен и Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана са извършили проверка по сигнал за нефтено петно по река Дунав, съобщава БДДР в Плевен на сайта си.

Петното е забелязано вчера в района на Речна гара - Видин, а сигналът е подаден чрез тел.112. При огледа в периметъра между километри 793 и 789 е установено, че петното е с ширина около 50 метра, разпокъсано, с ниска плътност, без миризма с вероятен източник - изпуснати трюмни води от преминаващ кораб.

При оглед на реката преди Лом не е установено замърсяване на водата с нефтопродукти. Взети са две проби от водата и са извършени експресни анализи за кислородното съдържание на водата, електропроводимост, температура и pH.

Стойностите на тези показатели са сравними със стойностите на показателите от извършвания ежемесечен контролен мониторинг на река Дунав. Взета е проба за анализ по показатели нефтопродукти, общ органичен въглерод и ХПК. Резултатите ще бъдат готови следващата седмица. Своевременно са информирани Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" и Изпълнителна агенция "Морска администрация", като компетентни институции в случаи на замърсяване по река Дунав. БДДР и РИОСВ ще продължат действията си във връзка с възникналата ситуация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване