01/16/16 10:41
(http://pik.bg)

ВСС трябва да се състои само от магистрати, каза Ченалова

ВСС трябва да се състои само от магистрати, каза Ченалова

Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се състои само от магистрати, в него нямат място членове от парламентарната квота. Това каза бившия съдия Румяна Ченалова в сутрешния блок на бТВ. Тя попита защо магистратите да не избират членовете на съвета сами. Според нея ВСС вече е дискредитиран, а моделът, който е използван досега, е погрешен.

„Отдавна не вярвам нито на Етичната комисия, нито на ВСС, заради последователността на тяхното поведение по отношение на определени магистрати”, заяви тя.

На последното си редовно заседание на ВСС, на което се обсъждаше „Яневагейт”, се разрази скандал с изпратен СМС до министър-председателя Бойко Борисов. Тогава премиерът изненадващо се появи в сградата на ВСС и упрекна председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че го атакува с политически изказвания в последната му официална реч. Скандалът стигна и до Европейската комисия чрез писмо на Съюза на съдиите в България.

Относно изпратения СМС Ченалова каза, че изпращането му до Борисов означава, че това, което говори бившият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева в записите по случая „Яневагейт”, е истина. Тя смята, че той е изпратен или от Ясен Тодоров, или от Димитър Узунов, защото те са най-близките хора на Борисов по нейните думи. Няма значение дали той е пратен от някой от тях на съветника на Борисов Яне Янев, но по-важното е, че той е върнат на председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, отбеляза Ченалова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване