01/16/16 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Две деца по чудо оцеляха при въоръжения грабеж в Пазарджик

 15-годишната дъщеря и 14-годишният внук на бизнесмена Спас Спасов са били в офиса му в Пазарджик по време на въоръжения грабеж на 21 декември, съобщи самият той пред “24 часа”.

“Цяло чудо е, че децата не бяха ранени или убити , както и ние самите. Всички изживяхме неописуем кошмар, от който все още не можем да се отърсим. С децата ще работят психолози, за да преодолеят жестоката травма от случилото се”, каза Спасов.

Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов потвърди информацията. Той уточни, че за присъствието на децата по време на нападението разследващият екип решил да не съобщава на медиите заради сигурността им.

Момчето и

момичето са

били разпитвани

неколкократно като свидетели на грабежа.

Както “24 часа” писа, трима от извършителите - Васил Атанасов от Пловдив, аржентинецът Фернандо Кастро и Джамал Аликанов от Пещера, бяха задържани от полицията и съдът ги остави за постоянно в ареста. Четвъртият нападател все още се издирва. До този момент обвиняемите не признават, че са автори на грабежа, и отказват да сътрудничат на разследването. (Виж карето на 15-а стр.)

Спас Спасов и жена му Катя Христоскова със сълзи на очи си припомнят кошмарните минути от декемврийската вечер. Около 20 ч, както обикновено, в офиса са Спас, брат му Тонко Николов, Катя, дъщеричката им Събка и внукът на Спас, който носи името на дядо си. Седнали са в залата за хранене към офиса и вечерят.

“В този момент се обадиха по телефона, че трябва да отида да взема другите двама внуци на Спас от една болница, къдего бяха на преглед. Тръгнахме заедно с дъщерята”, разказва Катя. През това време двамата и внукът на Спас се заглеждат в започналия филм по телевизията.

Около 20,30 ч плъзгащата врата на помещението буквално се разлетява на всички страни и вътре нахлуват четирима маскирани и въоръжени мъже.

“Започнаха да крещят: “Обир, обир. Давайте златото и парите.” Въобще не успяхме да реагираме, а те започнаха веднага да стрелят. Единият ме простреля в крака, а други двама стреляха по брат ми. Беше улучен в левите ръка и крак. Въобще не сме оказвали каквато и да е съпротива”, обяснява Спас.

Вързали им ръцете със свински опашки и започнали да ги бият с прикладите на оръжията си - автомат “Калашников”, пушка помпа и два пистолета. “Удрят безмилостно, където сварят. Навсякъде хвърчи кръв”, разказва бизнесменът. Тогава той изпада за секунди в безсъзнание. В един момент

14-годишният

внук се опитва да

прикрие с тяло

дядо си

и започва да се моли на похитителите: “Не убивайте дядо. Той е добър.”

“Това въобще не ги впечатли и един от тях започна да ме души. Чувствах, че умирам, защото не можех да си поема дъх. Погледнах към брат ми, който бе забелил очите, и помислих, че е мъртъв. Спаси ме пристигането на Катето и дъщерята”, връща се към кошмара Спас Спасов.

Всъщност хватката е отпусната, защото бандитите чуват двигателя на пристигналата в двора кола. След като взела от болницата внуците, Катя ги закарала до семейната къща в близкото село Звъничево, после се върнала в офиса с дъщеря си.

При пристигането на колата трима от нападателите остават при пребитите братя, а въоръженият с пушката помпа излиза и пресреща жената и момиченцето.

“Видях пред нас маскиран мъж с пушка и не знаех какво се случва. Той започна да вдига оръжието си към нас и аз го ударих на два пъти с чантата си. В този момент зареди пушката и я насочи към нас.

Дръпнах дъщеря

ми зад гърба си,

в този момент

той стреля

Ако не бях дръпнала детето, със сигурност щеше да го убие. Удари ме с приклада в гърба и ни вкара вътре в помещението”, разказва Катя Христоскова.

Нападателите смъкват златните накити на жертвите си, които са повече от килограм. В чантата на Катя откриват и над 20 хиляди лева. Парите са изтеглени същия ден от банка, което според Спасов за сетен път показва, че с жена му са били следени преди нападението. На жертвите прави впечатление, че към единия от бандитите съучастниците му се обръщат на чужд език.

“Взеха мобилните телефони, включително и на дъщеря ми, но моя си остана в джоба на якето. Още докато бяха на вратата и се готвеха да тръгват, го извадих, успях да набера 112 и оставих телефона отворен. За съжаление, никой не се обади”, обяснява Катя.

Веднага след като нападателите напускат местопрестъплението, тя отново звъни на спешния телефон.

“Благодарен съм на полицията и на Бърза помощ, които пристигнаха изключително бързо при нас”, казва Спас Спасов.

 

“Брат ми беше много зле.

Кръвта му

изтичаше и ако се

бяха забавили

още 10 минути,

нямаше да е жив

Моето положение не беше по-добро”, споделя той. Двамата с Тонко са простреляни още в първите секунди на грабежа, нападението продължава почти половин час.

Братята бяха оперирани в софийска болница. Раната на Спас е по-лека, защото куршумът, който го пронизва, не засяга костта и излиза от крака му. Брат му обаче претърпява няколко операции и все още е в болница, където се възстановява.

При огледа на местопрестъплението полицаите откриват 8-9 куршума от различните оръжия. Пострадалите твърдят, че били със заглушители, затова от близката бензиностанция не чули нищо.

“По-късно разбрахме, че нашият пазач на имота също е бил жестоко пребит, преди да го вържат. Единият от бандитите

дори му направил

дупка под езика,

като е разчеквал устата му - неизвестно защо”, обяснява Спасов.

Двамата с жена му никога не са мислили, че подобно нещо може да им се случи. Допускали са, че може да ги нападнат крадци на улицата, но не и че ще станат жертва на въоръжен грабеж в собствения си имот. Въпреки това Спасов не смята да си наема охрана.

С Катя обаче са изключително притеснени за децата си. Дъщеря им и внукът на Спас все още са много травмирани и плачат при най-малкия повод. Семейството се надява психолозите да се справят с проблема и децата да се върнат към нормалния си начин на живот.

 

 

Полицията още търси четвъртия обирджия

Жертвите не познавали нападателите си

 

Четвъртият нападател при въоръжения грабеж над братята бизнесмени в Пазарджик все още се издирва, научи “24 часа”. Неговата самоличност е установена от полицията и прокуратурата, въпреки че официално това не се признава.

Веднага след подаването на сигнала ръководството на областната полицейска дирекция в Пазарджик издава заповед да се блокират входно-изходните артерии на града и околните населени места. Около половин час след тежкото престъпление “Фолксваген Пасат” е спрян от служителите на МВР на входа на Пещера. Зад волана е смятаният за организатор на грабежа Васил Атанасов, с него пътуват съучастниците му Джамал Аликанов, аржентинецът с испанско гражданство Фернандо Хорхе Кастро и издирваният все още четвърти извършител. Те се държат сравнително спокойно и

подават на полицаите

личните си карти

В този момент обаче нервите на Атанасов не издържат и той с мръсна газ подкарва колата. Групата успява да избяга.

Започва денонощно издирване. Първоначално чрез СРС-та е засечен 56-годишният Васил Атанасов, рецидивист от Пловдив, многократно осъждан за кражби, грабежи и отнемане на МПС. Той е задържан на 30 декември в Пазарджик при секретна операция.

Аржентинецът Фернандо Кастро и приятелят му и съучастник от Пещера Джамал Аликанов се укриват в Пловдив, където наемат квартира. Междувременно те се опитват да убедят приятеля си Живко Иванов, по-късно привлечен за свидетел,

да ги изведе

нелегално през

границата,

защото нямат лични документи. Пред него те признават, че са извършили въоръжения грабеж и полицията ги издирва. Съществува и скрит свидетел, който дава показания, че докато се крият в Пловдив, Аликанов и Кастро не напускат квартирата си дори за да отидат за храна. Двамата са задържани на оживено кръстовище при първото си излизане. Били толкова изненадани от атаката на тежковъоръжените екипи на пловдивската полиция, че въобще не успели да реагират при ареста.

В хода на разследването става ясно, че аржентинецът и Аликанов се познават от Испания, където жителят на Пещера работел от известно време. Справка в полицейските архиви установява, че Джамал е съден за кражби и противозаконно отнемане на МПС преди години.

Фернандо Кастро пристига у нас с приятелката си три дни преди грабежа. Пред съда той призна, че е осъждан, но не стана ясно къде, кога и за какво. Според твърденията му пристигнал в България при приятели и да купи подаръци за коледните празници.

Оръжията, с които е извършен грабежът, още не са намерени. Разследващи предполагат, че те са били укрити или изхвърлени от извършителите на известно само на тях място. Със сигурност обаче на местопрестъплението те оставили своите отпечатъци.

Според показанията на Спас Спасов и Катя Христоскова нападателите им са били

с ръкавици с

отрязани пръсти

Двамата са категорични, че никога преди грабежа не са срещали нападателите си. Те са видели лицата им по време на разпознаването, проведено от прокуратурата и полицията. На него Катя е познала по очите Васил Атанасов.

Спасов, който заради строителния си бизнес има много контакти и общува с различни хора, твърди, че е добър физиономист и, ако е общувал с даден човек, ще го разпознае, колкото и време да е минало.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване