01/16/16 14:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Иран гледа към Индия след вдигането на санкциите


Иран е готов да възобнови обичайния бизнес със света след историческата сделка за ядрената програма на страната като Техеран смята да насочи стотиците хиляди барели суров петрол към Индия, най-бързо развиващия се петролен пазар в Азия, и старите си партньори в Европа.

Иран очаква одобрението на агенцията за атомна енергетика на ООН (МААЕ) и държавите, подписали споразумението миналата година за съкращаването на ядрената програма на страната, за да започне отново свободния износ на петрол и да бъдат размразени милиардите долари активи на държавата. пише "Ройтерс".

Техеран планира да вдигне износа си с 500 хил. барела на ден след вдигането на санкциите, което само ще добави към свръхпредлагането на световните пазари и ще засили натиска върху цените на петрола, които вече спаднаха с над 70% от 2014 г. насам до под 30 долара за барел.

Иран разполага с двадесет и два Very Large Crude Carriers (VLCC), които са закотвени край бреговете на страната, като тринадесет от тях са почти или напълно пълни, показват картографски данни на Thomson Reuters - съдовете съдържат достатъчно петрол да задоволят пазара на Индия за една седмица.

Високопоставен ирански източник, близък до преговорите за бъдещите доставки на страната, която има четвъртите доказани най-големи петролни резерви в света, е потвърдил пред "Ройтерс", че Индия ще бъде основната дестинация за износ на суров петрол.

"Търсенето на суров петрол в Индия расте по-бързо от другите азиатски страни. Подобно на нашите конкуренти, ние виждаме тази страна като една от основните цели за продажби в Азия", е заявил източникът.

Иран се надява да повиши износа си към Индия с 200 хил. барела на ден от 260 хил. в момента.

Индийските рафинерии също искат да увеличат обема на внос от Иран, на правилната цена, заради 10-те процента ръст в продажбите на автомобили в страната, което е повече от растежа в съседен Китай.

"Ние имаме дълготрайна връзка с Иран и след вдиганете на санкциите ще направим оценка на различните сценарии", казва Л.К. Гупта, управляващ директор на Essar Oil India.

"Логично е да се купува петрол от близки места (като Иран - бел .ред.)", казва Х, Кумар, управляващ директор на друга индийски петролна компания, Mangalore Refinery, но предупреждава. че всичко ще зависи от цената.

Ирански официалните лица споделят, че няма очакване за увеличение на износа към места като Китай, Южна Корея или Япония заради спада в търсенето на суровини и усилията на тези държави да станат независими от Близкия Изток по отношение на петрола.

Източник на "Ройтерс" в рафинерия в Южна Корея е заявил, че компанията му не очаква да увеличи вноса си от Иран, до голяма степен поради многобройните алтернативи. Рафинерия в Япония е коментирала, че ще започне да внася суровини от Иран само при много строги нива на застраховки, което може да отнеме време.

Старите европейски партньори

Иран вече търгува ограничени количества петрол основно с азиатски купувачи по силата на санкциите, но износът е спаднал до малко над 1 милион барела на ден, което е спад от пика от над 3 милиона барела на ден през 2011 г., преди въвеждането на санкциите.

Според представители на иранската администрация Техеран планира да съживи сделките за доставка с европейските си партньори, за да се повиши износа.

Преди санкциите Иран изнасяше до 800 000 барела на ден до Европа като основните купувачи бяха Royal Dutch Shell, италианската ЕНИ, гръцкото подразделение на френската Total, испанската Repsol и турски фирми.

Повечето бивши купувачи нееднократно заявиха, че ще се радват да се възобнови вноса, но ще настояват за нови договори и то само след вдигането на санкциите.

Една от официалните информационни агенции на Иран, MEHR, обяви е петък, че веднага след вдигането на санкциите страната е готова да изнесе около 200-220 хил. барела на ден до Франция, Великобритания, Италия, Испания и Германия.

Браншовата асоциация BIMCO потвърждава, че европейските клиенти ще бъдат сред първите купувачи след вдигането на санкциите.

"Бившите клиенти на Иран са тези, които с най-голяма вероятност ще се завърнат като купувачи ... Италия, Испания и Гърция бяйа най-големите вносители на ЕС през 2011 г.", каза Петър Санд, главен анализатор в BIMCO.

След години на недостатъчни инвестиции, Иран се нуждае от чуждестранни парични средства за модернизиране на петролната си индустрия.

ENI, Repsol и Total бяха някои от фирмите с най-големите делегации по време на конференция в Техеран през ноември миналата година, по време на която Иран публикува новите условия за чуждестранни петролни инвеститори.

Перспективите за износ за Северна и Южна Америка, никога значителен пазар за Иран, изглеждат малки. Не само че санкциите на САШ, които не са свързани с ядрения въпрос, остават в сила, но пазарът в региона вече е пренаситен от увеличаващото се производство в САЩ и Канада.

Неподходящ продукт

Иран също така може да се изправи пред трудности да пласира производството си заради ниското търсене на тежкия петрол, който смята да изнася.

Латиноамериканските доставчици, които произвеждат подобни тежки суровини, вече търсят нови купувачи в Азия.

В рамките на Близкия изток, търговците смятат, че основният конкурент на Иран ще бъде Ирак, който успешно се завърна на азиатските пазари през последните години, с износ от над 3.5 милиона барела на ден.

В Европа, иранският суров петрол ще се конкурира основно с руския "Урал" и иракските видове, които са с конкурентни цени.

В Китай и Индия, силните продажби на леки автомобили подхранват търсенето на бензин, а забавянето на тежката промишленост в Азия означава по-слабо потреблението на дизел, за чието производство най-често се използва тежък петрол.

Иран има и залежи на лек суров петрол, но се нуждае от тях, за да намали вноса на бензин.

Така или иначе, връщянето на Иран на пазара ще окаже допълнителен натиск над пазара,

"Със завръщането на Иран... може да очакваме по ниски цени за това тримесечие", коментират от Barclays.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване