01/16/16 11:24
(http://pik.bg)

Калфин: Трябва да търсим нов подход към младите хора и на европейско ниво

Калфин: Трябва да търсим нов подход към младите хора и на европейско ниво

Демографията, младежката безработица, миграцията и социалната икономика коментираха на официална среща вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и президентът на Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) Георгиос Дасис, който беше на двудневно посещение в София.

В срещата участва и проф. д-р Лалко Дулевски – председател на Икономическия и социален съвет (ИСС)в България, по чиято покана Г. Дасис посети страната ни, съобщиха от ИСС. Тримата обсъдиха идеята София да бъде домакин на международна среща на гражданските парламенти и държавното управление от страни от Южна Европа като Испания, Гърция, България, Румъния, където миграцията на млади хора обезкървява икономиките и обезлюдява цели региони.

Според министър Калфин за България e от първостепенна важност да съхрани младите хора и да съдейства за трудовата им реализация в родината. Според него е необходимо да се търси решение на европейско - не само на национално ниво, както и да се намерят нови механизми за насърчаване на младите хора в допълнение на сега действащите програми.

Георгиос Дасис изрази готовност да убеди ЕИСК да подкрепи такава инициатива и добави, че според него кръгът на държавите, които ще участват в такава инициатива може да се разшири и с други от периферията на ЕС като, например, балтийските страни, които също страдат от миграция на млади образовани хора. Идеята София да стане домакин на среща по проблемите на младежката миграция и демографията бе обсъдена и подкрепена преди това от председателя на Народното събрание Цецка Цачева по време на нейната среща с Дасис.

Министър Калфин изрази задоволство от активната дейност на ИСС по теми като демографията, младежката реализация и социалната икономика. Той подчерта, че Икономическият и социален съвет е добра платформа за постигане на съгласие между структурите на организираното гражданско общество по важни и сложни проблеми и отличи взаимодействието между ИСС и Министерството на труда и социалната политика като много полезно. Проф. д-р Дулевски определи визитата на президента на ЕИСК не само като ползотворна, но и като ясен знак към България , че от нашата страна може да тръгнат полезни европейски инициативи и позитивни послания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване