01/16/16 16:49
(http://pik.bg)

Най-честите фрактури при зимните спортове са тези на китката или ключицата

Най-честите фрактури при зимните спортове са тези на китката или ключицата

Едни от най-честите фрактури при зимните спортове са тези на китката или ключицата. Това каза пред"Фокус" доц. Александър Шопов, преподавател в катедра „ТАО и снежни спортове” в Национална спортна академия „Васил Левски”.

Той бе категоричен, че безболезнено падане няма, но по-добре е то да е странично задно. „Не е препоръчително да се пада и това важи за начинаещите, които не са толкова подготвени. Моят съвет е срамно, но сигурно, което ще рече по-ранно падане, а не когато е съвсем критично, например като излязат от пистата или се блъснат в друг скиор”, заяви доц. Шопов. „Има определени изисквания по отношение на паданията. Тенденцията да е към задната част и на тялото, и на ските”, обясни той.

По думите му, трябва да сме с изпънати стави, защото при всяко едно сгъване има вероятност от усукване и травми в ставите. Доц. Александър Шопов уточни, че е желателно е да сме с по-ниска скорост на снежната пистата. „От това, което наблюдавам честите фрактури са тези на китката или ключицата, при сноубордистите”, поясни той.

По думите му, при карането на сноуборд има едно специфично падане, заради това, че и двата крака са фиксирани. „При повечето падания това става през рамо, където е уязвима и ключицата. Другите травми са най-вече в областта на колянната става при скиорите, фрактури на подбедрицата, която на границата на обувката”, добави той. „Там се получава един луфт, особено при тежък сняг. Горният край на обувката се явява причина за такава фрактура, било то на фибулата или на тилията”, каза още доц. Шопов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване