01/16/16 15:07
(http://pik.bg)

Пет любопитни неща за 5G мрежите

Пет любопитни неща за 5G мрежите

Само пет години след като първият 4G смартфон се появи на пазара, безжичната индустрия вече се подготвя за 5G, а резултатите са впечатляващи. Според някои предварителни тестове, 5G мрежите имат извънредно ниска латентност от 1 милисекунда (при 4G е около 50 ms), което е достатъчно, за да свалите 10 пълнометражни игрални филми само за секунда.

Очакванията са 5G мрежите да направят революция в мобилните технологии, както и в Internet of Things (IoT). Кога обаче ще стане това все още е рано да се твърди, но най-оптимистичните прогнози за пускането на първата комерсиална 5G мрежа са за 2020 година.

Какво е 5G

Буквата "G" в 3G, 4G и 5G означава „generation“ (поколение). Така 5G ще бъде петото поколение безжична мрежа. Все още обаче не са установени стандартите за 5G. Очаква се това да стане през 2019 година от Международния съюз по телекомуникации, клон на Организацията на обединените нации. Стандартите ще определят кои безжични технологии може да се нарекат „5G“, както и какви характеристики трябва да притежават.

Колко бърза ще бъде 5G мрежата

5G има потенциала да предложи скорост до 40 пъти по-голяма от 4G – достатъчно бързо, за да стриймвате „8K“ видео в 3D или да изтеглите 3D филм за около 6 секунди (в 4G това отнема 6 минути). За съжаление обаче винаги има разлика между лабораторните експерименти и реалността. Пиковите скорости са интригуващи, но дали те ще могат да се достигнат в реалния свят предстои да видим.

Друга характеристика на 5G е, че тя ще има ултра-ниска латентност, което означава, че драстично ще се намали времето, необходимо на мрежата да отговори на вашите команди. Това ще доведе до по-бързо зареждане на уеб сайтовете, приложенията, видеоклиповете и съобщенията ще пристигат по-бързо.

Какви ще са предимствата от 5G мрежата

5G мрежите ще използват честоти в диапазона 6-100 GHz и ще работят с минимална скорост 10Gbps. Анализите сочат, че връзка с подобни мобилни мрежи ще имат не само смартфоните, но и други устройства, благодарение на вградените в тях датчици. Така например, принтери, хладилници, перални, места за паркиране и дори кофи за боклук ще могат да предават информация към потребителите през 5G. Мрежите от пето поколение ще ускорят реализацията на концепцията „интернет на нещата” (IoT), която предвижда глобална свързаност на хора, предмети, процеси и данни.

Как работи 5G мрежата

Мрежите от следващо поколение ще използват MIMO (multiple-input and multiple-output) технология, която използва набор от малки антени, които управляват всеки отделен поток от данни. Всеки потребител се обслужва от отделна антена, което елиминира проблема със задръстването на разполагаемия радиочестотен спектър с много конкурентни устройства: всяка антена ще отговаря само за едно устройство. В миналото, препятствията и разстоянията създаваха проблеми за безжичната свързаност. Но някои компании вече са намерили решение и то е в така наречените „милиметрови вълни“.   

Кога се очаква 5G в България

Трудно е да се отговори на този въпрос, но индустрията вече се подготвя да тества технологията в Южна Корея по време на Зимните олимпийски игри през 2018 година, а масовото ѝ навлизане вероятно ще започне през 2020 година. Дотогава производителите на смартфони ще трябва да започнат да използват чипове, които са в състояние да изпращат и получават 5G сигнал.

Източник: digital.bg

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване