01/16/16 06:02
(http://www.klassa.bg/)

Три частни компании ще транспортират товари до МКС

 Националната космическа агенция на САЩ (NASA) е избрала SpaceX, Orbital ATK и Sierra Nevada за транспортирането на карго до Международната космическа станция (МКС) от 2019 година, съобщава институцията, цитирана от Space. Между 2019 и 2024 година NASA ще плати за най-малко шест роботизирани товарни експедиции на всяка от трите компании. Космическата агенция ще има възможност да закупи допълнителни транспортни услуги от тези фирми и вероятно ще го направи, посочва Кърк Ширмън, програмен мениджър за МКС.
SpaceX и Orbital ATK бяха избрани за доставчици на товари при първия кръг на сключване на договори. Двете компании многократно са реализирали експедиции за зареждане на МКС. SpaceX използва модула Dragon, а Orbital АТК космическия апарат Cygnus.
В рамките на новия кръг от договори Dragon и Cygnus ще продължат да летят и към тях ще се присъедини Dream Chaser на фирмата Sierra Nevada. Този космически кораб е в състояние да се приземява на писта като вече пенсионираните космически совалки на NASA.
Приземяването на писта обикновено е по-щадящо за каргото, което се транспортира от МКС към Земята и позволява изваждането на товара в рамките на между 3 и 6 часа след кацането. Това е важно за експерименти, включващи живи животни или други живи проби, обяснява Джули Робинсън, научен ръководител на програмата за МКС. Когато учените искат да тестват ефектите на гравитацията върху биологични проби, например, често е от критично значение те да бъдат изследвани, преди да започнат да се адаптират отново към гравитацията на Земята. Наред с това, меките приземявания са по-подходящи за деликатни проби като кристали, отгледани при микрогравитация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване