01/17/16 17:43
(http://pik.bg)

Вирусна бронхопневмония повали ръководителя на Антарктическата експедиция

Вирусна бронхопневмония повали ръководителя на Антарктическата експедиция

Късно снощи леката простуда на проф. Христо Пимпирев се обостря. Той вдига, температура над 38 градуса, което притеснява лекарите от българската антарктическа база "Св.Климент Охридски". Това се посочва в интернет съобщение от кореспондента на БНТ Цветелина Атанасова, цитирано от БТА.

Прави се спешна консултация по радиостанцията и с испанския им колега д-р Ирена Tкачyк. Тя решава,че трябва да посети лично болния. Заради силният вятър пътуването по море е невъзможно. Организира се акция - д-р Ткачук заедно с опитен алпинист изкачват хребета откъм Испанската база към нашата, а там ги чакат двете български шейни. Консилиумът е направен - решението е проф. Христо Пимпирев да бъде евакуиран за пълни изследвания на ледоразбивача "Есперидес", отбелязва Атанасова.

Като проява на изключителната международна солидарност, която съществува в Антарктика, "Есперидес", на борда на който са осмината български антарктици, които по-рано се качиха при изключително тежки метеорологични условия, вече е преполовил разстоянието до съседния остров Кинг Джордж и се връща пред базата ни, а проф. Пимпирев е евакуиран, се посочва в съобщението.

Изследванията показват, че състоянието му не е добро, развил е вирусна бронхопневмония и е наложително лечението да продължи в болница. Днес деветимата българи летят от о-в Кинг Джордж за чилийското пристанище Пунта Аренас, разположено на Магелановия проток, където проф. Пимпирев ще бъде настанен в болница".

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване