01/17/16 12:21
(http://www.klassa.bg/)

Холивудският поход на най-богатия човек в Китай

 Заобиколен от модели с блестящи бели рокли на фона на оглушителна музика и ослепителни светлини, най-богатият човек в Китай се наслаждава на последния си триумф: покупката на холивудското студио Legendary Entertainment за 3.5 млрд. долара, разказва "Ройтерс".

Legendary Entertainment е създател на хитови филми като Jurassic World, последните филми за Батман и Годзила. Сделката приближи с още една крачка Уан Жианлин и неговия конгломерат Dalian Wanda Group към голямата цел: изграждане на световно призната филмова империя, компания, която да съперничи  по успех на имена като Google, Apple и Microsoft.

При управлението на президента Си Дзинпин Китай разширява използването на т.нар. мека сила, а чрез небостъргачите, футбола и филмите Уан – бивш офицер от Народната армия за освобождение – е на предна линия в тази тенденция.

"Напълно е възможно в бъдеще да организираме дори по-бляскава церемония, за да съобщим за още по-важна сделка", обясни пред репортери бизнесменът.


Възходът на Уан се дължи на политическия и търговския му нюх. Син на ветеран от Дългия поход на комунистите, той започва бизнеса си в североизточния град Далиан, откъдето компанията му се превръща в най-голямата за недвижими имоти в страната. Във вътрешен план, групата вече има около 125 бизнес сгради Wanda PLazas, 100 универсални магазина и 80 хотела - като в момента се изграждат още обекти. Миналата година приходите на конгломерата са се увеличили с 19% до 44 млрд.долара.

"Трябва да останеш близко до правителството, но далеч от политиката", разказва пред "Ройтерс" през 2014 г. 61 –годишният Уан. "Сделки трябва да се правят с властите, с правителството, а не с отделни личности".

През последните две години Пекин похарчи десетки милиарди долари, за да подобри имиджа си в чужбина. Властите субсидираха редица международни търговски и инвестиционни инициативи и се ангажираха да финансират с 50 млрд. долара новосъздадената Азиатска банка за инфраструктура и инвестиране.

Wanda е най-големият оператор на киносалони в света с мажоритарен дял в американската AMC. Компанията притежава 6600 салона на три континента, включително над 2200 в родния Китай.

Придобиването на Legendary Entertainment със сигурност е символична постъпка, смята Чен Шаофен, зам.-декан на Института по културна индустрия към университета в Пекин.

Скайлър Мур, адвокат от Холивуд, представлявал China Film Group и други китайски компании, финансирали филмови проекти в САЩ, смята, че сделката Legendary Entertainment вероятно предшества по-голяма покупка.

"Това ще бъде невероятна година", добавя Мур.

Меката сила

Освен филмите, спортът също играе важна роля в Китай. Той е насърчаван от президента Си Дзинпин, запален футболен фен, който настоява страната му да бъде домакин на Световно първенство по футбол.


Отново в унисон с настроенията в Пекин, през миналия януари Уан купи 20% от испанския гранд "Атлетико Мадрид". Бизнесменът описа този ход като опит "да подобри качеството на китайския футбол".

Месец по-късно конгломератът подписа споразумение за 1.2 млрд.долара за закупуване на контролния пакет акции на швейцарската компания Infront Sports & Media Group AG, която разпределя правата за медийно излъчване на събития като Световното първенство по футбол и Зимните олимпийски игри.

Уцелването на точния момент винаги е било от решаващо значение за отрасналия в провинция Съчуан Уан – най-големият от петима братя.

Уан тръгва по стъпките на баща си, започвайки военна кариера още на 15 години. По-късно обаче напуска армията и взима заем от 1 милион юана (около 152 000 долара) през 1988 г., за да стартира компания за недвижими имоти в Далиан в ранните години на имотния пазар в Китай.

Започва бизнеса си, като купува строителни квоти от една от трите държавни строителни компании в Далиан по това време, за да прави жилища за бедни – работата, която към онзи момент никой не желае. Местното управление, водено от изпадналия днес в немилост Бо Силай, подкрепя дейността на Wanda.

Уан поема контрола над местния футболен отбор през 1994 ., когато Бо Силай решава, че този спорт ще е визитната картичка на града. Тимът се преименува на Dalian Wanda и през следващите 6 години печели 4 от националните първенства.

Но политиката и бизнесът понякога се смесват: Член на семейството на Си Дзинпин за малко е инвеститор в конгломерата на Уан. Бизнесменът обаче е категоричен: " Wanda не е политически обвързана", обяснява той пред студенти в Харвард.

А докато Уан празнува със звезди като Леонардо ди Каприо, Никол Кидман и Джон Траволта, на 350 км. западно в провинция Дзинан, бившият ръководител на Далиан Бо Силай бе осъден за корупция и злоупотреба с власт.

Това подпечата съдбата на опонента на Уан – предприемача Су Минг, който умря в затвора, след като призна, че е похарчил милиони за семейството на Бо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване