01/17/16 12:25
(http://www.klassa.bg/)

Шойбле предложи "имигрантска" надбавка за бензина в цяла Европа

 Министърът на финансите на Германия предложи във всички страни от Европейския съюз да бъде въведена специална надбавка в цената, с която да се покрият разходи, свързани с имигрантската и бежанска вълна, като тези за съвместна охрана на границите.
 
Идеята на Волфганг Шойбле веднага бе посрещната с критики в собствената му консервативна партия, както и от партньорите в управлението - германските социалдемократи.

"Казах, че ако фондовете в националните бюджети и в бюджета на ЕС се окажат недостатъчни, тогава нека се споразумеем, например, да събираме специална такса от всеки литър бензин", казва той в интервю, публикувано в събота във вестник "Зюддойче цайтунг".

"Трябва веднага да осигурим външните граници на Шенген. Решението на тези проблеми не бива да се проваля заради недостиг на средства", цитира думите му "Ройтерс".

Запитан дали всички страни в ЕС трябва да увеличат плащанията си към Брюксел за финансиране на съвместните разходи, свързани с бежанците, Шойбле отвръща: "Дори някой да не желае да плаща, аз съм готов да го сторя. В такъв случай ще изградим "коалиция от желаещи".

Шойбле не посочва колко голяма си представя да бъде надбавката към цената на бензина и дали тя ще се събира от Еврокомисията или от всяка страна член, допълва агенцията.

"Категорично съм против каквото и да е повишаване на данъците в контекста на доброто състояние на бюджета ни", реагира Юлия Кльокнер, депутат от християндемократите, състезаваща се на регионалните избори в западната провинция Райнланд-Палатинат през март.

"Ние, социал-демократите, искаме да сплотяваме обществото, а не да го разделяме с нова такса à la Шойбле", каза колегата ѝ от ляво Ралф Щегнер.

През миналата година Германия приключи за пръв път от повече от 45 години с бюджетен излишък от 12.1 млрд. евро, част от които ще използва за настаняване и интегриране на бежанци и имигранти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване