02/23/16 06:19
(http://www.klassa.bg/)

300 млн. лева загуба за цигарената мафия

 Контрабандата падна рекордно ниско

След запушването на големите канали върви основно през безмитни магазини от Турция, използват мигранти за мулета

Контрабандата на цигари е на рекордно ниско ниво в демократичната история на България. Според данни на митниците в края на миналата година

делът на

нелегалните

цигари е паднал

до малко над 8%

За сравнение в началото на 2015 г. той се измерваше на близо 20%. Това означава, че хората, които се занимават с организирането на контрабандните канали, са загубили приходи от близо 300 млн. лева годишно.

Обяснението за спада е в засилените мерки през последната година на правителството срещу контрабандата. Преди дни шефът на “Булгартабак” Венцислав Чолаков пък заяви, че по време на кампаниите срещу контрабандата, които дружеството заедно с митниците и фанансовото министерство направи, пазарът на нелегални цигари падал с 5%.

Данните на митниците показват, че през миналата година при акцизните стоки най-голямо е увеличението на приходите от облагането на цигари - над 10% до близо 2 млрд. лева.

Нелегални цигари бяха заловени наскоро в тайници на турски автобус, пътуващ за Румъния.

 

Заради разкритите големи канали за нелегални цигари вносът им се е пренасочил основно през дюти фри магазините, които са на границата ни с Турция, твърдят`източници от службите за сигурност. Данните показват, че в края на миналата година

45,3% от

контрабандата

на цигари идват

от безмитните

магазини

На второ място като източник е вносът от Македония, на трето място е от Обединените арабски емирства. Имало по-дребни играчи, които пренасят седмично 30-40 стека. По-големите успявали само с едно минаване през ГКПП Капитан Андреево да прекарат такова количества.

Отделно в района на Одрин имало нелегални цехове, където се произвеждат всякакви цигари, включитено ментета на известни марки. Без да се плащат акциз и данъци, цигари се вкарват нелегално в България, като част от тях отиват и към други страни от ЕС. У нас цената на тези цигари е около и под 2 лева.

В края на миналата година 5 големи български и чужди тютюневи компании представиха данни на вътрешния миистър Румяна Бъчварова, които също показват, че по-голямата част от незаконните цигари са от безмитна търговия

и се предлагат от

улични търговци

по пазари,

чрез доставка по офиси, административни сгради, домове чрез добре организирана нелегална дистрибуция. Данни от доклад на KPMG показва, че от безмитните магазини в България годишно влизат около 1 млрд. къса нелегални цигари.

Ромски кланове движат продажбите на контрабандни цигари по пазари в София

 

Новото при пласирането им е използването на бежанци като мулета, къй като трафикантите на цигари са основните организатори на каналите за прехвърляне на мигранти от Турция към Европа. Чужденците били зареждани с цигари в района на Одрин. След като минат границата с България, те се разпределят в депа в Сливен, Пловдив и София.

В столицата

нелегалните

цигари се поемат

от ромски

кланове

Според МВР все по-често са засичани сред пласьорите хора със статут на временно пребиваващи. Един от каналите бе разкрит преди две седмици, когато шофьор на бус почина в катастрофа на пътя между Бургас и София. Автомобилът бил следен от полиция, тъй като имало съмнения, че превозва бежанци. При огледа бе открит тайник с над 200 стека турски контрабандни цигари.

От доклад на KPMG пък става ясно, че нелегалните цигари, които не се пласират у нас,

се изнасят

основно за

Германия

и Франция

Причината е, че в двете държави цените на кутия с бандерол е най-висока - между 10 и 13 лева, и пласирането на цигари на цена около 5 лева носело значителна печалба на контрабандистите.

В края на миналата година има и промяна при най-продаваните контрабандно цигари в България. Доскоро водачеството се падаше на President, които по външен вид буквално копират един от най-популярните брандове на “Булгартабак” – Prestige. Производител на President е компанията European Tobacco, която е регистрирана в турския град Мерсин, недалеч от границата със Сирия. Нелегално внесени цигари на тази фирма са засичани в Турция, Гърция, Албания, Молдова, Великобритания, Румъния, Кипър и България.

Заради пренасочването на нелегалните цигари основно през дюти фри магазините се оказва, че сега

най-предпочитана

марка от

контрабандистите

е “Карелия”

Тя заема над 15% от всички нелегални цигари в България. Това е обяснимо, тъй като кутиите “Карелия” са тънки, и две от тях заемат място колкото една стандартна. Освен това обикновено цигарите почти винаги се продават на промоция. Стек “Карелия” в безмитната зона струва 15 евро, а ако се купят 5, цената пада до 12,7 евро. У нас стек “Карелия” с платен акциз излиза 47 лева.

Досегашният първенец President отстъпва до 2,3% контрабанда именно заради запушването на големите канали, при които цигари се вкарваха с тирове.

Промяна има в градовете, където се пушат най-много нелегални цигари. На първо място е

Пазарджик,

където 26,6%

от цигарите са

без бандерол

В топ 5 са още Пловдив, Хасково, Сливен и Перник. В средата на миналата година например най-много нелегални цигари се продаваха в Свиленград, Габрово, Благоевград и Пазарджик.

Според източници от митниците и представители на тютюневата индустрия през следващите месеци се очакват още по-засилени мерки срещу контрабандата на цигари заради опасенията, че тя може да нарасне с увеличението на потока бежанци заради затопляне на времето.

Освен това от март се очаква на пазара да се появят по-масово и легалните марки с по-високи цени заради новия акциз. Средната цена на най-продаваните цигари ще се вдигне на около 5 лева. Очаква се това да увеличи търсенето на нелегални цигари, които се продават за 3,50 лева за кутия. С влизането на новите изисквания към опаковките на цигарите също се очаквало да се увеличат контрабандата и нелегалното им производство. 

ОЛАФ хванал 75 млн. къса за два месеца

Европейски цигари, които законно са били изнесени за Азия, са се върнали незаконно към Европа, съобщават от ОЛАФ.

При операция в началото на февруари, подготовката за която продължила няколко месеца, европейската служба срещу измамите е иззела над 33 млн. къса цигари. Акцията била в сътрудничество с гръцките и кипърските власти за проследяване на пратката. Това била най-мащабната от петте операции, в които общо над 75 милиона цигари са иззети в Гърция, Русия, Германия и Испания между декември 2015 г. и януари 2016 г.

Егейско море е обект на две от най-големите операции на ОЛАФ. Благодарение на тясното сътрудничество с гръцкия генерален секретариат срещу корупцията гръцките и кипърските митници са иззели 33 милиона цигари в края на януари.

Допълнително на пристанището в Пирея са конфискувани почти 21 милиона цигари, с което общият брой в Гърция в рамките на тези две разследвания става над 55 милиона.

Иззетите опаковки са от марките “Ричман”, РГД и “Джим”. Появили се обачи и нови - като като виетнамската марка “Арома”.

Контрабандните цигари пресичат граници, понякога и континенти, и често преминават през различни пристанища, докато не намерят пътя си към европейския пазар, казват от ОЛАФ.

Те посочват случая с над 8 милиона виетнамски цигари от марката “Арома”, дошли от Азия до пристанището в Барселона.

Приблизително 10 милиона къса цигари били иззети на пристанището в Хамбург през миналия месец и още 3 милиона по време на операция в Русия след пътуване през Ротердам и Рига.

Във всички тези случаи цигарите не са били декларирани и са били скрити сред други продукти, като одеяла, слънчеви очила и керамика.

Въпреки че повечето от операциите са проведени на пристанища, контрабандистите използват различни маршрути, твърдят от ОЛАФ. Посочва се, че в началото на февруари са конфискувани 150 000 стека на летищата в Мадрид и Лондон. Цигарите идвали от Украйна.

От ОЛАФ уточняват, че през миналата година е имало забележителни резултати в борбата с контрабандата и са конфискувани над 600 милиона къса.

За пореден път цифрите показват отличната работа и постоянство на нашите следователи, както и безспорният принос на европейското сътрудничество в тази област. ОЛАФ създава реална добавена стойност, като предоставя на оперативните си партньори ключова информация за движението на тези стоки, а тези усилия показват ясни резултати”, казва генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване