02/23/16 15:19
(http://www.dnevnik.bg/)

Докладът за КТБ е вече в деловодството на парламента


Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от "Аликс партнърс" (AlixPartners Services UK LLP) доклад за проследяване на активите на "Корпоративна търговска банка" АД – в несъстоятелност, съобщиха от ведомството.

От приложения линк към писмото на фирмата (може да се прочете в прикачения файл - бел. ред.) се вижда, че Министерството на финансите е поискало докладът да бъде оповестен на 15 февруари, а отговорът е получен на 22 февруари, понеделник. От компанията няколко пъти подчертават, че са против оповестяването на съдържанието на доклада, защото това ще навреди на масата на несъстоятелността, а освен това той е изготвен при условие на пълна конфиденциалност и съдържа много лични данни на депозанти на КТБ. 

Допълва се, че заради искането на финансовото министерство се дава разрешение докладът да бъде предоставен единствено на секретното деловодство на Народното събрание, без депутатите да имат право да правят копия или да го изнасят от там. Допълва се и че превод на български език няма да бъде направен. Така за автентична се смята само версията му на английски език. 

Точно преди седмица финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти, че ако "Аликс Партнърс" не даде съгласие за разсекретяване на доклада за КТБ, правителството обмисля и други варианти информацията да стигне до хората.

Ден по-рано пред журналисти в Прага, където беше на посещение, премиерът Бойко Борисов щедро обеща докладът да бъде пратен на прокуратурата и оповестен публично с уточнението, че ако "Аликс партнърс" "са съгласни". 

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че очаква в понеделник докладът за КТБ да бъде предоставен от фирмата и изпратен в секретното деловодство на Народното събрание. "Вкараме ли го там, при този разнороден парламент всеки ще може да го прочете и да го разкаже", каза той в петък.

Междувременно в профила си във "Фейсбук" независимият депутат Георги Кадиев цял ден следи кога ще пристигне доклада под заглавие "LIVE: Липсващият доклад за КТБ". Ето какво коментира той преди минути: 

"И на мен като на Доган ми замръзна усмивката, като видях доклада. Над 500 страници, на английски, в един брой. Дойдох пръв пред секретна секция, но пуснах колежка и сега чакам. Дама е, пък и е в Референдум довечера. Други депутати не забелязвам. И да ви кажа честно, не виждам как 240 души ще четат 500 страници на английски. И какво ще разберат и запомнят от тях. Пи ар, пи ар, пи ар."

Искането за публичност на доклада за КТБ беше отстоявано предимно от депутати от Реформаторския блок, начело с Мартин Димитров. 
Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване