02/23/16 19:42
(http://www.dnevnik.bg/)

Кабинетът няма да гледа концесионния договор за ски зона Банско, реши Борисов


Докладът на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане на правителствено заседание на Министерския съвет, съобщи пресслужбата на правителството. Решението е на министър-председателя Бойко Борисов и е било взето след разговор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, се казва в разпространения до медиите текст. От съобщението обаче не става ясно дали става въпрос само за утрешното заседание или по принцип.

По-рано днес Василева обяви, че МОСВ подкрепя решението за промяна на концесионния договор със същия концесионер на ски зона Банско - "Юлен". Около това предложение се обединиха коалиционните партньори в правителството миналия петък в края на работния ден в рамките на Съвета за развитие. Това е и препоръката на междуведомствената работна група, от преди една година, в която се предлага двойно увеличение на концесионната такса и около десет пъти увеличение на площта на ски зоната.

Вчера екокоалицията "За да остане природа в България" излезе с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоя за отмяна решението за преподписване на концесията за ски зона Банско и разваляне на договора със сегашния концесионер "Юлен".

Ако тази сряда Министерският съвет одобри проекта за решение за изменение на концесионния договор с "Юлен", това ще узакони "едно от най-големите престъпления срещу природата в България и ще подари Пирин на #КОЙ", пише в позицията на еколозите.

Според тях това е предложение за узаконяване на нарушенията в ски зоната и за разширяване на концесионните права на "Юлен" в нарушение на конкурентните правила. Те настояват проектът да се отхвърли, да се изиска от държавните институции възстановяване на държавната собственост върху обектите от концесията с актове за държавна собственост, нанасяне на ски зоната в кадастралните карти на община Банско и при потвърждение на драстичните нарушения на концесионния договор, той да бъде прекратен.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване