02/23/16 08:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Московски: Загубите от гръцката блокада тази година ще са по-големи


Гръцките фермери блокират българо-гръцката граница през януари и февруари почти всяка година, а от 2009 г. България всеки път сезира Брюксел заради нарушеното право на свободно движение, припомни министърът на транспорта Ивайло Московски.

Всяка блокада е струвала на икономиката по около 10 млн. лв., но тази година загубите ще са по-големи заради продължителността на блокадата, прогнозира той.
 
"През януари и февруари гръцките фермери нямат какво да правят и тогава поставят прекалено големи искания към правителстовто си и като не ги изпълнят, блокират границата с България," възмути се министърът и припомни, че протестите срещу собственото правителство биха били по-ефективни, ако се блокират големи инфраструктурни обекти в самата Гърция като пристанища, летища, метрото. Ако се протестира срещу решения на Брюксел, те биха били чути по-добре, ако се спре комуникацията с  Италия, препоръча той.

По думите му 6-7 хил. превозвачи са бедствали с дни, докато протестиращите фермери са били не повече от 120 - 130 души. 

"Нямаме отговор от Брюксел, според тях това е локален проблем и призивът беше да го решим на място", каза министърът. Според него обаче проблемът е международен, защото е блокиран европейски транстпортен коридор. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване