02/23/16 17:13
(http://pik.bg)

Павлова: Екипът на Световна банка помогна да имаме разработени генерални планове за всички 51 водни територии на територията на страната

Павлова: Екипът на Световна банка помогна да имаме разработени генерални планове за всички 51 водни територии на територията на страната

"Екипът на Световна банка помогна да имаме разработени генерални планове за всички 51 водни територии на територията на страната". Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, при подписването на Споразумение за консултантски услуги в областта на ВиК – сектора с постоянния представител на Световната банка за България Тони Томпсън, предаде "Фокус"

„Работим с помощта и експертизата на Световна банка от много години, това е едно дългогодишно традиционно партньорство във водната реформа, тъй като екипът на Световна банка в рамките на няколко споразумения направи няколко много важни неща - подкрепата за Стратегията във ВиК сектора, подкрепата за дефинирането на плана за действие за реализацията на реформата и най-важната стъпка - имаме разработени генерални планове за всички 51 водни територии на територията на страната", заяви Павлова.

По думите й, това е нещо, изключително важно, което съгласно нашето законодателство изпълва изцяло трите стълба на реформата, през които трябваше да минем и те са приключили. "Допълнителният четвърти стълб на реформата е допълнителната условност към България с цел усвояване на европейското финансиране и това е окрупняването на ВиК дружествата в 28-те области и окрупнени водни територии и отделните условности, разработвайки допълнителните механизми - държавни помощи, механизмите, свързани с инвестициите и по-доброто финансиране, които ни остават за целите на европейското финансиране", посочи тя.

"Това са области, в които имаме нужда от подкрепа, изграждане и капацитет и екип от професионалисти да дойде да разработи заедно с нас тези важни стратегически документи, за да можем да отговорим на тези условности и за да можем да отпушим европейското финансиране - тези 2 млрд. по ОП "Околна среда" за инвестиции в големите агломерации над 10 хил. еквивалент жители за доизграждане на пречиствателни станции, интегрирани водни проекти, за да можем с това да изпълним ангажиментите, които имаме в това законодателство", обясни министърът. 

„Проблемите, които срещаме извън въпросите, които касаят този консултантски договор, са по-скоро въпроси, свързани с това как по-добре и ефективно да инвестираме и осигуряването на финансовите механизми", заяви Павлова. „Ясно е, че наличните европейски фондове, допълнени с държавния бюджет и собствените средства на дружествата са крайно недостатъчни. Стратегията, разработена с помощта на Световна банка, казва, че в дългосрочен план от 10 години ние трябва да инвестираме 10 млрд., ако искаме да имаме една наистина изцяло завършена добра система, една добра водна инфраструктура за управление, предоставяне и пречистване на водите. Една голяма част от този ресурс е ресурс, който търси, за да го инвестираме по-добре и по-правилно. Това е усилието, което заедно ще решим, надявам се, като предизвикателство и механизми", каза още Павлова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване