02/23/16 10:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Париж и Берлин поискаха властите в Киев бързо да осигурят стабилност


Властите в Киев трябва бързо да осигурят стабилност и да продължат реформите, предупредиха външните министри на Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Жан-Марк Еро по време на двудневно посещение в Украйна, съобщава "Франс прес", цитирана от БТА.

"Следихме събитията от миналата седмица с известно безпокойство", каза Щайнмайер на среща с украинския премиер Арсений Яценюк.

В рамките на дни партията на президента Петро Порошенко "Солидарност" сне доверието си от кабинета на Яценюк и поиска оставката му. Правителството оцеля след вот на недоверие, но украинската партия "Самопомощ" и "Баткивщина" на Юлия Тимошенко се оттеглиха от коалицията.

В последните седмици оставки подадоха икономическият министър и главният прокурор.

Германският външен министър изрази надежда стабилността в Украйна да е осигурена като условие за продължаване на реформите. Западът може да поддържа властите в Киев, ако има стабилност, подчерта той.

Френският външен министър Жан-Марк Еро, за когото това е първо посещение в Украйна, откакто зае поста този месец, призова украинските власти да действат бързо. "Запознати сме с усилията" на кабинета, каза той, "но сме наясно и с факта, че пътят, който остава, е дълъг, и дори бих казал, че времето притиска".

Освен с Яценюк, Еро и Щайнмайер се срещнаха и с президента Петро Порошенко и бившия премиер Юлия Тимошенко.

На 3 март двамата министри ще преговарят с колегите си от Украйна и Русия – Павло Климкин и Сергей Лавров, за конфликта в Източна Украйна. Това "ще е решаващо събиране, на което трябва да постигнем напредък, за да запазим правдоподобността на целия (мирен) процес", изтъкна Щайнмайер.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване